Bij de entree van het Valkenberg moet in september als het station en de Willemstraat officieel geopend worden, een aanlegsteiger liggen. De gemeente spreekt over een ‘koningssteiger’ van hoogwaardige kwaliteit.

Om de aanleg dit jaar mogelijk te maken, wordt een flink deel van het eerder gereserveerde budget van vijf ton naar dit jaar gehaald. Van de 3,5 ton die dit jaar wordt besteed, gaat ook een deel naar de bouw van een aanlegsteiger in ‘t Ginneken. In 2017 volgen steigers op andere plaatsen in de singels én bij het haveneiland in de Belcrum. Daar komt ook een trailerhelling.

De steiger is er overigens niet alleen voor bootgebruikers. Op de steiger komt zitmeubilair om op die manier zoveel mogelijk een verlengde van het park te gaan vormen en ‘om contact met het water ook voor mensen zonder boot mogelijk te maken.’

De aanlegplaats is overigens niet bedoeld voor kajuitboten, die moeten net als nu een plaatsje zoeken bij de passantenhaven langs de Prinsenkade of bij de Koning Willem Alexanderbrug.

Voor de oplevering in september is gekozen vanwege het totaalplaatje. “Deze steiger sluit aan bij de nieuwe hoogwaardige stadsentree die in Breda wordt gerealiseerd door het nieuwe station en de Willemstraat, die gaat fungeren als rode loper”, aldus het voorstel van het college van burgemeester en wethouders. “Het stationsgebied wordt hierdoor, na jaren van werkzaamheden, in één keer aan het publiek gepresenteerd.”

Hoe de steiger eruit gaat zien is nog niet bekend. Afgelopen jaar kondigde ontwerpster Merel van der Linden samen met spoorbuurtaanjager Cedric Bousché al een plan voor een steiger aan. Dit Talud B zou in hun ogen ook als een soort wandelpromenade moeten gaan fungeren. De gemeente koos uiteindelijk niet voor dit ontwerp.