In 2015 zijn er in Breda 798 incidenten geweest met verwarde personen. Dat blijkt uit de veiligheidsmonitor 2016. Dat zijn er 203 meer dan een jaar eerder.

Het daadwerkelijk aantal unieke verwarde personen is onbekend, valt te lezen. “Als indicatie is gekozen voor het aantal overlastincidenten door verwarde/ overspannen personen van de politie”, stellen de onderzoekers. “Eén persoon kan wel meerdere incidenten op zijn naam hebben.”

Over de aard van de meldingen valt niks op te maken. Het aantal incidenten staat namelijk ook voor het aantal keer dat de politie in actie kwam. “Als de politie meer controleert zie je dit terug in het aantal incidenten.”

De stijging van incidenten met verwarde personen is een landelijke trend, bleek al eerder uit cijfers van de politie. Daarin bleek ook dat in het district Zeeland-West-Brabant van 3354 in 2011 naar 5390 in 2015 was gestegen. 798 daarvan vonden dus plaats in Breda.

Relatief de meeste incidenten vinden plaats in het Centrum en in Heuvel. De onderzoekers van de Veiligheidsmonitor doen de aanbeveling de toename van verwarde personen te onderzoeken en hier een aanpak voor te ontwikkelen.