Het aantal kappers- en schoonheidszaken in Breda is in de afgelopen vijf jaar toegenomen met 11 procent. Dat blijkt het aantal ondernemingen dat ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel. Ook blijkt volgens cijfers van het CBS dat de Nederlander weer bereid is om meer geld uit te geven aan zijn uiterlijk.

Een flink deel van de toename bij de kappers heeft de afgelopen twaalf maanden plaatsgevonden. Bij de Kamer van Koophandel stonden in 2015 in Breda 217 ondernemers ingeschreven in de categorie haarverzorging. In 2016 zijn dat er inmiddels 235.  

In de schoondheidsverzorging, waar ook pedicures en manicures onder vallen, ging de groei geleidelijk aan. Van 322 ondernemers in Breda in 2010 naar 357 in 2016.

Volgens cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS), gaat de consument gemiddeld vaker naar de kapper of een schoonheidssalon en is deze bereid meer geld te betalen voor een behandeling. Dit is opmerkelijk omdat 2014 het CBS nog cijfers presenteerde dat de consument minder vaak naar de kapper ging.

Het gaat dus beter met de kappers- en schoonheidsbranche. Maar volgens Oscar Pinas, eigenaar van Triumph Art of Hair in Breda betekent dit niet perse dat de groeiende branche goed is voor de kapper zelf.

Volgens hem is door het snelgroeiende aantal nieuwe ondernemingen de concurrentie in de branche moordend. De ondernemer zit nu 26 jaar in het vak, en kent veel mensen in de branche. “De afgelopen jaren heb ik veel nieuwe kapperszaken zien geboren worden, maar ook veel moesten de deuren sluiten.”

Om te kunnen overleven in de branche moeten kapperszaken zich volgens Pinas kunnen onderscheiden van de rest.

Op landelijk niveau is het aantal kappers- en schoonheidszaken gegroeid met ongeveer 25 procent.