Het schema is strak, maar het gaat lukken: op 2 mei kunnen de eerste gasten overnachten in Hotel Nassau Breda. Dagelijks werken 150 tot 180 werklui aan het eerste vijfsterrenhotel van Brabant.

In de Nieuwstraat wordt duidelijk dat het hotel vorm krijgt. De gevels die een jaar geleden nog troosteloosheid uitstraalden, geven nu de indruk van de nieuwe grandeur van het gebouw.

Vijf panden, waarvan drie hofhuizen met een roemrijke historie, vormen samen met de kapel aan het Kloosterplein het hotel. Aan die zijde van de Nieuwe Weg komt ook het restaurant, Liefdegesticht. “Gespeld zoals het ook op de gevel van Huis Assendelft staat”, vertelt sales- en marketingmanager Pauline Brinkman. “Het is een mooie referentie aan de gastvrijheid, waar wij ook voor willen staan.”

Met de oplevering van het hotel komt een einde aan jaren van verwaarlozing. Een klooster, gevolgd door een gemeentelijke afdeling en studentenhuizen. De panden werden er niet mooier van. Daarna volgde leegstand, waarbij de panden hun einde nabij waren. Zover kwam het niet.

Eén van de hoogtepunten van het hotel wordt de kapel. “Het wordt de evenementenlocatie voor het hotel”, vertelt Brinkman. “Bijzonder is de ontbijtlocatie, op het koor van de kapel. Daar heb je uitzicht op het glas-in-lood en de kapel. Het is net zo uniek als de ontbijtlocatie van het Krasnapolsky, die zelfs , waar je de wintertuin hebt.”

Brinkman verwacht dat de Bredanaar daar voor een ontbijtje naar toegaat, zoals ook bar Absinth voor publiek open staat. Een ander bijzonder plekje wordt dus restaurant Liefdegesticht, waar op niveau gekookt gaat worden. “Exclusief, maar qua prijsniveau toegankelijk”, vat ze het samen. Het restaurant komt onder leiding van chef Bart Klomp, die eerder onder meer bij The Fat Duck in Londen werkzaam was, en bij Ivy in Rotterdam.

Nog voordat de kamers te zien zijn, komen de eerste boekingen al binnen. “Onze blind bookings zijn sinds kort via onze eigen website boekbaar”, vertelt de sales - en marketingmanager. Hotel Nassau Breda biedt de keuze uit vier verschillende kamertypes: superior room, executive room, junior suite en panoramic suite. “Die laatste wordt al gereserveerd voor aanstaande bruidsparen die hun huwelijksnacht bij ons willen doorbrengen.”  

De vuurdoop is ook meteen bekend. Op 5 mei is het hotel één van de binnenlocaties van het Jazz Festival. ‘s Middags gratis met Kim Hoorweg, ‘s avonds met een jamsessie van Harry Kanters, die daar zijn secret sessions houdt. Hiervoor kunnen via het festival kaarten gekocht worden.