Politie en Openbaar Ministerie houden deze maandag een grote gecoördineerde actie tegen de georganiseerde drugscriminaliteit in Zuid-Nederland. Tijdens deze actie, Operatie Trefpunt, worden sinds maandagmorgen vroeg ruim honderd panden doorzocht en tientallen aanhoudingen verricht, meldt de politie.

De actie komt voort uit een groot onderzoek, Explorer, naar een ontmoetingsplek voor criminelen in Best (Oost-Brabant). Onder de dekmantel van een party-verhuurbedrijf  verzamelden zich hier tientallen verdachten. Ze maakten afspraken over de handel in en productie van synthetische drugs. Deze ontmoetingsplek is geobserveerd en afgeluisterd door de politie. Dit leverde dermate veel informatie op dat hier zo’n vijftig deelonderzoeken uit voortvloeiden.

Deze maandag ‘klappen’ deze onderzoeken. "Circa 1500 politiemensen en OM-medewerkers zijn betrokken bij het doorzoeken van honderd woningen en bedrijfspanden. Er moet daarbij gedacht worden aan een heel bont gezelschap: van rechercheurs, officieren en perswoordvoerders tot hondenbegeleiders, beleidsmedewerkers en medewerkers van de catering", aldus de politie in een persbericht.  

Politie en OM zagen de afgelopen jaren in totaal ruim 700 mensen de ontmoetingsplek bezoeken. "Deze zullen allemaal onder de loep worden genomen. Uit nader en lopend onderzoek zal blijken of, en zo ja in welke mate, deze bezoekers zich schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten en wat een passende reactie zal zijn. De verwachting is dat na deze actiedag nog meer aanhoudingen volgen."

Sinds politie en OM de ontmoetingsplek in Best observeerden, zijn al tientallen onderzoeken en interventies gepleegd. Met de vergaarde informatie konden onderzoeken worden opgestart en daardoor werden onder andere verdachten aangehouden, partijen drugs onderschept, drugslabs en hennepkwekerijen opgerold en wapenvondsten gedaan.

Met deze actiedag verzamelen politie en OM informatie en verwachten ze inzicht te krijgen in verschillende criminele netwerken in het zuiden van Nederland.