Ralph Behouden (43) is sinds zaterdagavond in elk geval voor twee jaar de nieuwe nachtburgemeester van Breda. Hij is de opvolger van Martijn Gulden, beter bekend als Bonk, die het officieuze ambt twee jaar vervulde.

Het was - in elk geval voor zijn omgeving - de sollicitatie die je wist dat zou komen. “Toen Martijn het was geworden, zeiden vrienden van me al dat het echt iets voor mij was geweest. Toen ik de vacature op Facebook zag heb ik hem meteen gedeeld met de vraag of ik zou moeten solliciteren. Die reacties waren enthousiast.”

Behouden is geboren en getogen Bredanaar. “Of ik Breda weleens heb verlaten? Voor de vakantie, maar verder niet”, lacht hij. Na zijn middelbare school, Mencia de Mendoza, ging hij naar St. Joost en inmiddels is hij met een compagnon al weer jaren actief als producent van bedrijfsfilms.

Naast zijn werk als filmer is hij ook actief als dj. Uiteraard is hij liefhebber van het uitgaansleven. “Ik ken de horeca op mijn duimpje. Ik woon in de binnenstad, het centrum is mijn voortuin en die loop ik graag in om veel te ontdekken. Mijn horizon is heel breed. Ik ga mijn ogen en oren openzetten. Ik hoop dat mensen mij ook uitnodigen.”

Ideeën over de invulling van het nachtburgemeesterschap heeft hij wel. Toch laat hij zich daar bewust niet teveel over uit. Deels om geen verwachtingen te kweken, maar ook omdat hij verrast wil worden. “Ik zie het als een twee jaar durende wereldreis, waarvoor ik alleen het eerste ticket heb gekocht. Dat is deze avond. Daarna zie ik wel wat op mijn pad komt.”

Wat wel duidelijk is: “Ik wil veel van me laten horen, bijvoorbeeld met filmpjes op Facebook,  ook met livestreams.” Ziet hij het als een ambassadeursschap voor het culturele en uitgaansleven? “Dat klinkt heel zwaar. Ik wil dingen laten zien. Geef me input en dan denk ik dat ik er wel wat mee kan.”  

Hij trekt een vergelijking met een ander ceremonieel ambt, namelijk dat van Prins Carnaval. “Dat wilde ik vroeger worden. Dan sta je ook op een hele leuke manier in het middelpunt van de belangstelling, alleen dan maar een paar dagen lang. Ik vind het leuk om mensen te ontmoeten die ik anders nooit zou ontmoeten, gesprekken te hebben. Dat is super tof. Ik denk dat ik veel voor anderen kan betekenen, mensen en ideeën aan elkaar kan koppelen. Het is een bijzondere functie, dat geeft mij een fijn gevoel.”