Breda gaat met de buurgemeenten in de Baronie om de tafel over de extra asielopvang die in deze regio gerealiseerd moet worden. Dat zegt wethouder Patrick van Lunteren (SP) over het plan dat Commissaris van de Koning Wim van de Donk donderdag lanceerde.

Van de Donk heeft samen met een aantal burgemeesters een verdeling opgesteld van iets meer dan zevenduizend opvangplaatsen die volgens hem dit jaar gerealiseerd zouden moeten worden. Daarbij wordt gekeken naar het inwonertal van de gemeenten.

Voor de Baronie, waar naast Breda onder meer Oosterhout, Etten-Leur, Gilze en Rijen en Halderberge onder vallen, zou dat extra opvang van 1.087 plaatsen betekenen, waarvan 438 in Breda.

Toch is dat aantal van 438 voor Breda geen uitgemaakte zaak, aldus Van Lunteren. “Wij hebben, net als Gilze en Rijen, al opvang gerealiseerd. Eerder hebben we al aangegeven dat we graag horen wat andere gemeenten bereid zijn te doen.”

Verantwoordelijkheid

Van Lunteren ziet het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Ik weet ook dat er op andere plaatsen plannen zijn, die wil ik graag horen.” De gesprekken moeten op korte termijn plaatsvinden. “Van de Donk heeft dit plan opgevat, omdat gemeenten anders de kans lopen dat het Rijk locaties aanwijst. Op deze manier hou je de regie.”

In Breda heeft de gemeenteraad donderdagavond de verhuizing van het AZC van de Boschpoort naar het belastingkantoor aan de Gasthuisvelden goedgekeurd. De komende weken kunnen belanghebbenden bezwaar aantekenen.

Volgens plan moet deze nieuwe locatie vanaf oktober onderdak bieden aan iets meer dan 400 vluchtelingen, die meeverhuizen vanaf de voormalige gevangenis.