Markiyan Matsekh: ‘Ik voel me verantwoordelijk voor het referendum’

De Oekraïense pianist Markiyan Matsekh speelde dinsdag op de stationspiano in Breda. Hij gaat het hele land door om mensen te overtuigen om ‘ja’ te stemmen bij het referendum over Oekraïne met zijn muzikale talent.

Waarom is het zo belangrijk dat mensen in Nederland ‘ja’ zeggen bij dit referendum?

“Dit referendum gaat over de toekomst van Oekraïne. De eerdere revolutie in Oekraïne is begonnen vanwege dit referendum. Mensen hebben hiervoor hun leven gegeven. De oorlog in Oekraïne is nauw verbonden met dit referendum. De Nederlanders hebben de toekomst van ons land in handen. Het zou heel triest zijn als dit niet doorgaat voor ons volk na alles wat we gedaan hebben om dit te bereiken.”

Heb jij zelf een persoonlijke connectie met het referendum?

“Mijn moeder woont in Nederland en mijn zus is Nederlandse. Ik heb veel vrienden in Nederland wonen. Ik kon zelf ook naar Nederland verhuizen, maar heb toch besloten in Oekraïne te blijven wonen. Maar omdat ik zoveel vrienden en familie hier heb wonen, heb ik zeker een persoonlijke band met Nederland en dus het referendum. Het voelt als een tweede thuis.”

Hoe ben je op het idee gekomen om met pianomuziek mensen te overtuigen?

“Het stond niet vast dat ik al pianospelend Nederland wilde overtuigen. Maar aangezien ik en de piano een symbool zijn geworden tijdens de Oekraïense protesten in 2014 op een foto die viral ging, was het de ideale manier om die trend voort te zetten. Ik was van plan om in ieder geval naar Nederland te gegaan ongeacht wat ik daar ging doen om mensen te overtuigen. Ik vind dat ik een verantwoordelijkheid heb om me in te zetten voor het referendum.”

Als jij op een stationspiano speelt, zien mensen dan dat je dit vanwege het referendum doet?

“Ja en nee. Er lopen mensen voorbij die het direct zien en mensen die het helemaal niet zien. Maar over de piano leggen we een vlag van Oekraïne en hebben we veel foto’s bij ons. Veel mensen stoppen wel om te luisteren naar de muziek omdat ze het mooi vinden. Als ze dan iets beter kijken, zien ze de vlag en beginnen ze de link te snappen. Daarnaast is er een vriend van mij aanwezig die het belang van het referendum aan de voorbijgangers uitlegt. Vervolgens komen ze naar mij toe na de uitleg van hem en leg ik ze uit waarom ik dit doe.”

Denk je zelf dat de Nederlanders ‘ja’ of ‘nee’ gaan stemmen?

“Ik ben heel erg bang dat Nederland ‘nee’ gaat stemmen. Dit komt omdat veel mensen niet goed geïnformeerd zijn en geen idee hebben waar het referendum over gaat. Ik ben zelf nog bezig met mijn initiatief totdat het referendum van start gaat en hoop zo veel mogelijk mensen te overtuigen in deze korte tijd. Maar ik zie vaak wel dat mensen die even stilstaan bij het referendum nadat ik of die vriend van mij ze gesproken heeft, ze ervan overtuigd zijn om toch ‘voor’ het referendum te stemmen.”

Tip de redactie