Een minuut klappen voor Cruijff en daarna voetballen

Op het Cruijff Court in de Haagse Beemden staan woensdagmiddag twaalf jonge voetballers uit groep 7 en 8 te popelen voor de eerste wedstrijd in het 6-tegen-6 toernooi. Er staat wat op het spel, want de uiteindelijke winnaar van de voorrondes plaatst zich voor de landelijke finale.

Maar eerst is er een verhaal over de naamgever van het veldje. Een van de begeleiders van Breda Actief vertelt over Johan Cruijff, oud-voetballer van Ajax en Barcelona en tevens trainer van beide clubs. Dan wordt er een minuut geapplaudisseerd om zijn leven te eren.

Hierna beginnen de eerste twee scholen fanatiek tegen elkaar te voetballen. Langs de kant staan de ouders te kijken. Ook kinderen die nog niet mee mogen doen, omdat ze te jong zijn, staan aan te moedigen. Na zeven minuten wordt de eerste wedstrijd afgefloten, waarna twee andere teams aan de beurt zijn.

De wedstrijden worden gehouden op Cruijff Court veldjes die door heel Nederland te vinden zijn. Ze zijn een initiatief van de Cruijff Foundation, opgericht door Johan Cruijff. Dit kampioenschap verbindt alle Cruijff Courts met elkaar.

Bekijk foto's van de openingswedstrijd op het veldje bij de Kesterenlaan.

Tip de redactie