Depla: ‘Snel virtuele wijkagent in Breda’

Breda moet in aanvulling op de reguliere wijkagenten ook ‘virtuele’ wijkagenten krijgen. Dat zegt burgemeester Paul Depla. Hij heeft dit al aangekaart in het reguliere overleg met politie en justitie. De agenten zouden op korte termijn ingezet moeten worden.

Volgens Depla is zo’n wijkagent nodig. “Als je zegt dat er op elke vijfduizend inwoners een wijkagent moet zijn en dat dat het is, dan ga je voorbij aan de werkelijkheid. Die is namelijk dat een deel van het leven zich online afspeelt. Ook daar moet je als wijkagent je voelhorens uitsteken.”

Hoe daar dan vervolgens mee omgegaan wordt, dat is een ander verhaal. “Ik vind dat je als overheid zaken moet signaleren. Als er bij familiedrama’s uitingen zijn geweest op social media, wordt daarna ook gezegd ‘dat had je moeten weten”, stelt Depla.

“Een reactie moet wel proportioneel zijn”, verwijst hij naar het incident met de Bredase yogaleraar, die bezoek kreeg van de politie naar aanleiding van een tweet. “Een keer doorklikken op zijn profiel en een telefoontje had al veel duidelijk gemaakt. Als overheid moet je je bewust zijn van je handelen.”

Dat betekent volgens Depla dat overheidsmedewerkers de kracht van social media moeten erkennen en herkennen. “Social media kunnen ingezet worden om elkaar te helpen en zaken te organiseren, maar kunnen ook veel effect hebben. Waar je vroeger iets tegen je gezin vertelde, vertel je nu een ervaring aan de hele wereld.”

Heerlen, waar Depla tot begin 2015 burgemeester was, kent al een virtuele wijkagent. “Die signaleert bijvoorbeeld online pesten, of mensen die last hebben van reacties op social media.” Depla vergelijkt het met een straathoekwerker, van vroeger. “Maar dan online. Je hebt ook de ogen en oren in de virtuele wereld nodig.”

“We zijn heel blij met het terugdringen van de inbraken in de stad. Als we gelijkertijd zien dat criminelen hun werkterrein verleggen naar cybercrime, dan moeten we daar optreden”, stelt de burgemeester.

Tip de redactie