De gemeente stemt niet in met het bouwplan voor een zorgresidentie in de voormalige manege aan de Ruitersboslaan. Dit is de tweede keer dat een ontwikkelingsplan voor een zorgcentrum op die plek is afgekeurd.

In 2012 werd er al een initiatiefplan voor een zorgresidentie op deze locatie ingediend. Toen gebeurde dat door het ondertussen failliet verklaarde Rasenberg Projectontwikkeling. In het plan was sprake van tachtig cliënten. In mei 2015 diende Ruijtersburgh Zorg een nieuw initiatiefplan in om op de plek van de vroegere manege een zorginstelling te starten. Het zorgcentrum zou voor veertig cliënten plek moeten krijgen. De gemeente gaat wederom niet akkoord met de bouwplannen.

De voorkeur van de gemeente ligt in het hergebruik van leegstaand vastgoed in stedelijk gebied. Daarnaast neemt de behoefte aan verpleeg- en verzorgingsplaatsen in Breda af omdat mensen langer thuis moeten blijven wonen. Wel blijft er behoefte bestaan aan kleinschalige wooninitiatieven.

De opkomst van de particuliere zorgmarkt kan hier volgens de gemeente een bijdrage aan leveren. Voorkeur voor een kleinschalige zorgresidentie ligt in Breda-Noord, met name in de Haagse Beemden, aangezien daar nog relatief weinig zorginstellingen zijn gevestigd.

Gemeente Breda gaat samen met bestaande zorginstellingen in de stad inventariseren wat de behoefte en de capaciteit is in de nabije toekomst. Ook zal de gemeente zorgaanbieders en woningcorporaties met elkaar in gesprek brengen over hergebruik en herontwikkeling van leegstaand zorgvastgoed.

De gemeente noemt andere mogelijkheden en denkrichtingen voor de herontwikkeling van de locatie aan de Ruitersboslaan 61. Zo zou er gebouwd kunnen worden tot maximaal twee bouwlagen met een kap, met een gezamenlijk oppervlak van maximaal 600m2.

Genoemde bestemmingen volgens de gemeente zijn onder andere ruimten voor cursussen en opleidingen, uitbreiding van het bestaande sportpark SAB, een klein museum of een kleine bed en breakfast. De gemeente wil de boerderij op de locatie behouden vanwege zijn monumentale uitstraling.