De PvdA in Breda pleit voor een zelfrijdende bus tussen Breda en Utrecht. De partij vindt dat er een betere openbaar vervoer verbinding tussen de twee steden moet komen. De fractie denkt dat het aanleggen van een nieuwe spoorlijn niet rendabel is.

“We praten nu al twintig jaar over een directe treinverbinding tussen Breda en Utrecht en dat lijkt op een dood spoor te zitten”, stelt Henk van der Velde, fractievoorzitter van PvdA Breda in een toelichting.

Van der Velde kan nog niet vertellen hoe een zelfrijdende bus technisch vorm moet krijgen of wanneer deze zou moeten rijden. “Het is belangrijk om te kijken welke ontwikkelingen er mogelijk zijn.”

In plaats van vast te houden aan een spoorlijn, ziet de PvdA Breda meer in het zoeken naar innovatieve oplossingen. Volgens Van der Velde komt het idee van een zelfrijdende auto steeds dichterbij. “Een bus die geautomatiseerd van plek A naar plek B rijdt is dus helemaal geen gek idee.”

In Eindhoven en in Ede is er eerder geëxperimenteerd met geautomatiseerd openbaarvervoer. “Het zou toch mooi zijn als we in Nederland koploper worden met dit concept”, aldus Van der Velde.

Van der Velde wil het idee bespreken in de Bredase raad.