Vijf dagen bivakkeren op een vlot op open zee. Je moet het maar durven. De 37-jarige Larry Rombouts uit Prinsenbeek ging de uitdaging aan voor het nieuwe RLT 5 programma The Raft: overleven op zee. “Elk uur dat je op de boot zit, is een overwinning.”

De kickboks- en karatetrainer verbleef met medekandidaat Fleur op de Caribische zee op een vlot van twee vierkante meter, wachtend tot er land in zicht kwam. De enige middelen die zij tot hun beschikking hadden waren visdraad, een waterzuiveraar, reddingsvesten en een portofoon om het moederschip te kunnen bereiken als ze wilden stoppen.

Aan het programma doen mensen mee met een uniek verhaal. Rombouts werd gevraagd omdat hij in 2006 een auto-ongeluk kreeg waarbij hij op twee plaatsen zijn nek brak. Dat hij de klap overleefde, was al een wonder. Maar dat hij vrijwel volledig herstelde, was ondenkbaar. Sinds het ongeluk zegt Rombouts vaker ja tegen extreme uitdagingen. “Om mezelf te laten zien dat je sterker bent dan je zelf denkt. Als je moe bent, ben je echt niet moe.”

Survival modus

De omstandigheden waren zacht gezegd niet ideaal. De nachten duurden twaalf uur, de temperatuur varieerde van 18 tot 28 graden en de kandidaten moesten storm en de brandende zon trotseren. Soms moest de boot om de twintig minuten worden leeg gehoosd. Daarnaast was zeeziek zijn eerder regel dan uitzondering.

En hoewel het geluk af en toe aan Rombouts’ zijde stond wanneer er een vliegend visje de boot in sprong, lag het eten niet voor het oprapen. Daardoor raakte het lichaam in survival modus. “Je gaat rillen. Je weet dat je moet drinken maar water pompen is ontzettend zwaar met het beetje energie dat je hebt. En het water smaakt metaalachtig.”

Ook emotioneel gezien was de uitdaging heftig. “Je ziet alleen zee, wolken, zon en regen. Als je daarin moet overleven met flinke wind en continu natte kleren is dat echt zwaar.” Zo af en toe werd dan ook met het idee gespeeld de portofoon te gebruiken. Bovendien bleek privacy niet in het woordenboek van overleven op zee voor te komen. Toiletteren gebeurde bijvoorbeeld hangend aan de rand van de boot om vervolgens met hulp aan boord te komen.

Genieten

Deelname betekende niet alleen maar kommer en kwel. “We zagen dolfijnen springen. En haaien zijn er ook. Ik zwom een keer met een duikbril. Dat is misschien wel één van de mooiste dingen die ik heb gezien. Zo ver dat je kunt kijken. ’ s Nachts keek ik naar de sterrenhemel. Ik zag verschrikkelijk veel sterren bij elkaar. En de gesprekken met Fleur waren speciaal.”

Hoewel hij het avontuur aan niemand aan zou raden vanwege de heftigheid, heeft Rombouts er wel iets aan overgehouden. “Fleur is niet het type waarmee ik in het dagelijks leven om zou gaan. Zij had ook geen match met mij. Door haar zie ik meer dat iedereen een eigen verhaal heeft en een eigen persoonlijkheid en dat mag je respecteren.”

De uitzending van Larry en Fleur is donderdag te zien om 21.30 uur op RTL 5.