Als het aan Arriva ligt, verdwijnt het contante geld zo snel mogelijk uit de bussen. Vandaag wordt een spoedberaad gehouden met de provincie, ondernemersraad en de vakbonden naar aanleiding van de recente overvallen op buschaffeurs in Tilburg en Den Bosch. 

In beide steden werden chauffeursonder bedreiging van een mes gedwongen geld af te geven. De situatie is 'onacceptabel' volgens Anne Hettinga, CEO van Arriva Nederland. "‘Wij gaan ons hard maken om zo snel mogelijk al het cash uit onze bussen te halen zodat het zinloos is om een bus te overvallen", aldus Hettinga. 

Nieuwe betaalmethodes
Arriva experimenteert op het moment al met nieuwe methodes. Zo is er de pilot 'pinnen in de bus' die in Gouda en Alphen aan de Rijn gehouden wordt. Het lijkt erop dat Arriva zich vooral richt op betalen met pinmethodes, zo ook de zogeheten Driver Console. 

De Driver Console is een verkoop- en service ondersteunend apparaat voor de chauffeur. Het systeem vervangt het kaartenplankje van de chauffeur. Met een ticketprinter worden vervoerbewijzen aan de klant gegeven. De Driver Console is uitgerust met een multifunctionele kaartlezer waarmee OV-chipkaarten, maar ook bankkaarten, gelezen kunnen worden.

"We willen, mits de proef succesvol is, zo snel mogelijk alle bussen voorzien van dergelijke apparatuur", aldus de CEO.