Pauline Ruijs-Lee maakte deze vrijdag bekend als eenmansfractie verder te gaan. Zij verlaat haar partij Breda’97, die daardoor ook met een zetel door moet. Ruijs-Lee is niet het eerste raadslid dat uit zijn partij stapt.

Jamal Nouhi
Het PvdA-lid Jamal Nouhi is een paar maanden na de verkiezingen in 2014 het eerste raadslid dat kiest voor zelfstandigheid, al gaat dat niet geheel vrijwillig. Nouhi kwam onder druk te staan na uitspraken die niet goed vielen binnen de partij. Door zijn opstappen op 14 juli 2014 kwam de coalitie van PvdA, SP, CDA, GroenLinks en Breda ‘97 onder druk te staan. De vijf hadden daardoor nog maar een zetel meerderheid.  In oktober 2014  maakte Nouhi duidelijk dat hij zich aan zou sluiten bij BOB, van Cees van der Horst. Die zelf in de vorige periode afscheid nam van de VVD.       

Basile Lemaire
CDA-raadslid Basile Lemaire was nummer twee deze periode. Hij kondigde 9 januari 2015 aan alleen verder te gaan onder de naam Kritisch voor Breda. Lemaire kon zich niet vinden in de manier waarop het CDA volgens hem omging met de val van de coalitie. Hij stelde dat de partij weigerde verantwoording af te leggen over de eigen rol.

Pauline Ruijs-Lee
18 maart 2016. Pauline Ruijs-Lee stapt uit de fractie van Breda’97. Ook zij behoudt haar zetel en gaat zelfstandig verder.