De documentaire de Benno Tapes, geregisseerd door de Bredase regisseur Ton van Zantvoort, heeft woensdagavond een Gouden NL-award en een Documentaire award gewonnen tijdens de veertiende editie van de NL Awards.

De NL Awards zijn de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste programma’s van regionale omroepen. Initiatiefnemer van het evenement is de Stichting Regionale Omroep Overleg (ROOS).

De documentaire de Benno Tapes gaat over het leven van de veroordeelde pedofiel Benno L. nadat hij op vrije voeten kwam. Hoewel Van Zandvoort eerder in de prijzen is gevallen, kwamen de awards als een complete verrassing.

“Gezien de gevoeligheid van de documentaire en de sterke concurrentie had ik dit totaal niet verwacht. Toch ben ik er heel erg blij mee, want je werkt er met zijn allen heel hard aan. Dat je dan beloond word met zo’n prijs is geweldig. Ik kon het bij de uitreiking niet geloven.”

Niet zonder slag of stoot

Voor de regisseur verliep het project niet zonder slag of stoot. “Het is een documentaire met een erg gevoelig onderwerp. Alles moest in het geheim worden gedaan.Veel instanties wilden niet meewerken. Het budget was ook niet toereikend vanwege de gevoeligheid. Geen enkele nationale omroep wilde zijn vingers branden aan dit onderwerp. Af en toe werd je er wel moedeloos van dat je zo werd tegengewerkt.”

Het kostte veel tijd om de documentaire af te leveren. “Ik ben er zelf later bij gekomen en heb ruim een jaar aan het project gewerkt. Maar er is meer dan twee jaar over gedaan om de documentaire te maken zoals die nu is. De producent liep vast in het project en heeft mij benaderd als regisseur om de film verder te maken.”

Benno L., de hoofdpersoon uit de documentaire,  werd door veel media in een kwaad daglicht gezet. “Benno L. filmde op een gegeven moment vrijwel alles. Voor zichzelf om dingen te onthouden, maar ook om de manier waarop hij werd behandeld in beeld te brengen. In totaal heb ik ruim honderdtwintig uur aan ruw home video materiaal van hem ontvangen. Ik kreeg na het kijken hiervan wel een ander beeld van hem.”

Jury commentaar

De jury zei over de documentaire: “Met durf is aan deze productie begonnen en dit heeft geresulteerd in een uitzending zonder oordeel. De impact en relevantie zijn groot. Het bekijken van de film is een emotionele belevenis. Van sympathie, tot medelijden, tot ergernis, tot wanhoop. Als kijker wordt je geraakt door al deze emoties, om met stijgende verbazing de documentaire uit te kijken. De film slaagt er uitermate goed in om de oordeelsvorming aan de kijker over te laten.”

De documentaire kwam tot stand door een samenwerking van Omroep Brabant in coproductie met L1 en Omroep West. Op 23 maart wordt de documentaire nogmaals uitgezonden op Omroep Brabant om 22.30 uur.