Rijdende Rechter hakt knoop door in zaak hoge bomen en zonnepanelen

Zonnepanelen die in de schaduw staan door hoge bomen. Daarover moest John Reid, beter bekend als de Rijdende Rechter, een oordeel vellen nadat de gemeente Breda en klager Fahrduin Sabovic met elkaar botsten over deze kwestie.

Sabovic heeft, voordat hij de zonnepanelen plaatste, contact opgenomen met de gemeente Breda en ging langs een van de balies om te vragen of de gemeente de bomen kon inkorten. “Doen we, meneer”, zou er gezegd zijn tegen Sabovic en heeft daarom met goede hoop de zonnepanelen op het dak van zijn woning geplaatst.

Snoeien

Meerdere aanvragen of de bomen ingekort en voldoende gesnoeid konden worden werden afgewezen door de gemeente Breda. Dit leidde tot wanhoop bij Sabovic. “Aan de overkant hebben ze ook bomen weggehaald en nieuwe boompjes geplaatst. Waarom kan dit niet bij mij? Ik dacht dit wel makkelijk zou gaan”, vertelt Sabovic tegenover de camera.

Wethouder Boaz Adank houdt als vertegenwoordiger van de gemeente voet bij stuk. “De bomen bij het huis van Sabovic zijn gezonde bomen. Ons beleid is om gezonde bomen niet te kappen, tenzij het om extreme omstandigheden gaat”, aldus Adank.

Sabovic eist dat de bomen gekapt worden, een schadevergoeding vanuit de gemeente en een excuusbrief voor de ongelijke en oneerlijke behandeling. “Ik denk dat het met vriendjespolitiek te maken. Bij de buren aan de overkant zijn de bomen wel gekapt”, vertelt Sabovic.

Kappen of niet?

En worden de bomen gesnoeid? Nee. John Reid stelt de gemeente Breda in het gelijk. De zonnepanelen zijn namelijk uit eigen beweging geplaatst door Sabovic. De bomen stonden ook al voordat zijn huis werd gebouwd en ze verkeren in gezonde toestand.

De eisen van Sabovic worden afgewezen door de Rijdende Rechter. Reid eindigde met zijn bekende woorden. “Dit is mijn uitspraak en zo zit het.”

Tip de redactie