Wijze lessen van ‘mol’ Klaas bij start Week van het Geld

Kinderen leren omgaan met geld. Dat is het idee van de Week van het Geld. In basisschool Olympia in de Haagse Beemden gaven presentator Klaas van Kruistem en wethouder Marianne de Bie het startsein.

“Waar sparen jullie voor?” vraagt presentator Van Kruistum aan de kinderen. Een PlayStation 4 zegt het ene kind. Het ander roept met trotst dat hij een Segway wil hebben. “Als je die koopt, ben je wel koning van de school,” lacht de presentator, die onder meer bekend is van Checkpoint en Wie is de Mol?.

Sparen
Van Kruistum vertelt de zaal vol kinderen over zijn eigen spaargedrag. “Ik had vroeger een bijbaantje en daar verdiende ik goed mee. Alleen was het geld al heel snel op. Daarom moeten jullie gauw leren dat je moet sparen. Niet alleen voor wat later, maar ook voor de toekomst.”

Marianne de Bie benadrukt dat je niet vroeg genoeg de waarde van geld kunt leren. “Ik heb kinderen die op dit moment studeren. Als je studeert, bouw je een studieschuld op. Daarom moeten ze goed met geld leren omgaan. Dit kan je niet vroeg genoeg leren bij kinderen,” aldus De Bie.

Ren je rot!
Economische vraagstukken bij kinderen voorleggen heeft natuurlijk geen zin. Daarom test de presentator de kinderen op een speelse manier. Klaas van Kruistum stelt geld gerelateerde vragen aan de groep en de kinderen moeten naar het juiste vak rennen. Er zijn de vakken groen, blauw en rood.

De vragen zijn heel gevarieerd. Van welke munteenheid we voor de euro hadden tot hoeveel geld het kost om te douchen. Bij de douchevraag valt de groep door de mand en gaat maar een meisje op de juiste plek staan. Ze wordt daarmee de winnares van een symbolische prijs, namelijk een spaarvarken.

De Week van het Geld duurt tot en met vrijdag.

Tip de redactie