KOP Breda op zoek naar kunstenaars die geld willen verdienen

De Bredase kunstinstelling KOP heeft een oproep uitstaan voor jonge, talentvolle kunstenaars om deze een stap verder te brengen in hun carrière. KOP wil de samenwerking aangaan met een kunstenaar of kunstenaarscollectief, met als doel de grenzen van cultureel ondernemerschap op te zoeken.

In de oproep wordt aangekaart dat kunstsubsidies slinken en het steeds lastiger is om als kunstenaar je brood te verdienen. Daarom wil de kunstinstelling samen met die kunstenaar gaan nadenken over hoe er wel geld verdiend kan worden met zijn of haar werk.  

Het idee is dat de kunstenaar een plan bij KOP indient, waarin wordt uitgelegd hoe hij of zij geld kan verdienen met kunst. De kunstenaar kan bijvoorbeeld een product ontwikkelen of een nieuw verdienmodel bedenken. De enige voorwaarde is dat er een draagvlak is voor het idee. 

KOP begeleidt vervolgens de kunstenaar met de uitvoering van het project. Er wordt hulp geboden bij het vermarkten en de marketing en communicatie van het project en er wordt gekeken naar de mogelijkheden en kansen van creatief ondernemerschap.

De kunstenaar krijgt betaald voor het project, maar dan wordt er wel verwacht dat de kunstenaar geld gaat verdienen met het eindproduct. Dit geld wordt vervolgens geïnvesteerd in een vervolgproject, zodat de kunstenaar goed op eigen benen kan staan.

Kunstenaarscollectief Rotganzen heeft eerder tijdens een pilotproject in 2015 samen met KOP de Bredase Gezelligheid-boxen ontwikkeld die uiteindelijk geheel uitverkocht waren.

Geïnteresseerde kunstenaars kunnen zich voor 28 maart melden bij KOP.

Tip de redactie