Rustig verlopen bijeenkomst over mogelijk AZC in belastingkantoor

De eerste informatiebijeenkomst over het AZC dat mogelijk in het belastingkantoor in Breda wordt gevestigd is rustig verlopen. De bijeenkomst vond zaterdagochtend plaats in het NAC-stadion.

Omwonenden kregen tijdens de bijeenkomst ruim de tijd om vragen te stellen of hun zorgen te uiten. De bijeenkomst was van 9:30 tot 11:00 uur. Zaterdagmiddag volgden nog twee bijeenkomsten.

Wethouder Alfred Arbouw opende de bijeenkomst door te zeggen dat hij de commotie begrijpt. “Dit is een beslissing die gemengde gevoelens oproept en vandaar dat we graag met u in gesprek gaan.” Na zijn woorden konden de bewoners in gesprek met afgevaardigden van de gemeente, de politie en het COA.

Krankzinnig

Burgemeester Paul Depla werd gelijk het vuur aan de schenen gelegd. “Jullie zijn echt krankzinnig dat je kiest voor een locatie zo dicht in het centrum”, waren de woorden van een man uit de wijk grenzend aan het belastingkantoor. “Er komen straks 400 mensen die elke dag door mijn straat kunnen lopen. Mijn kinderen spelen daar en wat dacht u van mijn huis? Dat zal ook wel niks meer waard zijn. Ik zal er alles aan doen om dit tegen te houden.”

De burgemeester probeerde de man te laten inzien dat je met boosheid niks opschiet. “Als ze er straks komen kun je beter helpen nadenken over hoe we dat gaan invullen. Daar heeft uzelf, maar ook de wijk meer aan”, was het advies van de burgemeester.

De man gaf aan te gaan zorgen voor een grote handtekeningenactie en verliet de zaal na een handdruk met Depla.

Samenstelling 

Twee bewoners uit de Vredenburchsingel, één brug van het kantoor verwijderd, gaven aan niet negatief tegen de opvang te staan. “We roepen altijd dat er iets moet gebeuren. Dan kan je niet weglopen als het dichtbij komt.” De bewoners, die liever anoniem blijven, hadden een paar belangrijke vragen die ze beantwoord wilden hebben.

“Want wat wordt de samenstelling van de bewoners?" Wethouder Arbouw probeerde daar duidelijkheid in te verschaffen. “We nemen zo veel mogelijk van het plan over dat op dit moment in de Boschpoort wordt uitgevoerd. Daarin staat dat we streven naar 40% gezinnen. Op dit moment halen we dat vrijwel altijd”, zegt de wethouder.

“Of dat zo blijft is lastig te zeggen. We zijn in onderhandeling met het COA, maar er zijn nu eenmaal minder gezinnen die opgevangen moeten worden dan bijvoorbeeld alleenstaande mannen.”

Huizenprijzen

Andere zorgen van omwonenden waren de dagbesteding en daling van de huizenprijzen. “In onze straat wordt er veel verkocht. Hoe zit het als je huis minder waard is? Ik kan wel zeggen dat er niks gebeurt, maar de kopers zien dat anders.”

Ook daar probeerde de wethouder antwoord op te geven. “Als er schade is geleden door de wijziging van een bestemmingsplan kun je een vergoeding aanvragen die valt onder ‘planschade’. Een onafhankelijke commissie gaat vervolgens met die aanvraag aan de slag”, aldus Arbouw.

Aan het einde van de bijeenkomst kijkt het koppel uit de Vredenburchsingel met een goed gevoel terug op de bijeenkomst. “Ik dacht eerst: wat makkelijk, zo’n besloten bijeenkomst. Achteraf is het prettig geweest om dingen te kunnen vragen”, vindt de vrouw. Nog niet alle vraagtekens zijn weggenomen. “Maar we weten waar we naartoe kunnen met onze vragen. Dat is nu duidelijk.”

Tip de redactie