Stadsambassade wil energie uit de stad omzetten in actie

In de stad zijn veel mensen met ideeën die Breda leuker en beter kunnen maken. Maar niet altijd worden die dromen werkelijkheid. Dat moet anders kunnen, dachten de initiatiefnemers van de Stadsambassade Breda. “Er wordt veel gesproken, maar soms moet je ook gewoon doen.”

Sinds een jaar zijn Menno de Lange, Eric Stadhouders en Peter Brouwers de trekkers van de Stadsambassade Breda. Peter Brouwers stichtte de ‘ambassade’, als onderdeel van Steden in Transitie. “Dat is een initiatief van Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Toen ik zag dat Breda nog niet bestond, ben ik in actie gekomen.”

De Stadsambassade wil maatschappelijke ideeën uit de stad helpen concretiseren. “Van onderop noemen we dat. Het is de vierde O, naast de drie O’s die je kent”, verwijst hij naar onderwijs, ondernemers en overheid. “We koppelen initiatieven aan die drie O’s, helpen met raad en daad.”

Dat gebeurt tijdens sessies en bij verschillende events. “Wij geloven in ontmoetingen. Je moet elkaar in de ogen kunnen kijken om tot een goede samenwerking te komen. Pas dan kun je connecties maken.”

Het gaat ook vooral om het doen. “Een plan van twee A4’tjes is ook genoeg om te starten. Ik zie in Breda vaak dat er veel gepraat wordt, maar te weinig gedaan.” Zo steunt de Stadsambassade het plan om het Turfschip terug in de singels te krijgen.

Zelf heeft Brouwers het plan opgevat voor programmeerlessen voor jonge kinderen: Coderdojo. “Mijn zoontje wilde dat graag leren en toen ben ik gaan Googlen. In andere steden bleek wel zo’n Coderdojo te zijn.” Brouwers ging op zoek naar een locatie, zocht contact met de organisatie en kwam uit bij de bibliotheek. “Een prachtige en ook veilige locatie voor kinderen.”

In Breda zijn meer initiatieven waar ‘de burger’ zelf initiatief neemt voor veranderingen in de stad, zoals Pakhuis B en het Stadslab. “We praten met alle partijen, we willen niet een clubje ernaast zijn. Uiteindelijk hebben we allemaal dezelfde droom: Breda beter maken.”

Brouwers legt de werkwijze nog eens uit. “Wij willen verbindingen leggen tussen de verschillende partijen. Als er iemand komt met een waanzinnig idee voor een braakliggend terrein, dan leggen we de link met het Stadslab. Wij willen ideeën en middelen bij elkaar brengen. Wij begeleiden dat, zodat projecten gerealiseerd worden.”

Een van de komende events is eind april een Stadsexpeditie. “Dan hopen we met 200 Stadsambassadeurs van buiten door Breda te fietsen en laten zien dat er meer is dan de Grote Kerk en de Grote Markt.”

Tip de redactie