Fedde Le Grand: 'Vanuit de studio in Breda naar Ziggo Dome'

Utrechter Fedde Le Grand is een nuchter persoon. Vanuit zijn studio aan de rand van Breda legt hij de laatste hand aan Grand, zaterdag 12 maart in het Ziggo Dome. Waarom Breda? “Daar stond het gebouw dat het beste geschikt was als studio.”

Le Grand (38) lacht als het gaat over zijn keuze voor Breda. “Mooier kan ik het niet maken.” De dj kwam sowieso bij toeval in Brabant terecht. “Vanwege mijn vriendin, die heeft familie en vrienden in Tilburg. En ik had al residenties in Tilburg en Eindhoven, dus ik kwam er al vaak.”

“Eerst had ik een studio en kantoor in Oosterhout. Daar was ik niet tevreden mee. Aan een studiobouwer vroeg ik of hij de ruimte kon verbeteren. Dat bleek in Oosterhout onmogelijk. Toen heb ik aan hem gevraagd hoe zijn ideale ruimte eruit zou zien. Zo kwam ik in Breda terecht.”

Tijdens dit telefonisch gesprek is hij onderweg naar een ander interview. Het zijn drukke tijden in de voorbereiding op deze bijzondere show, waarvoor hij met zo’n acht verschillende vocalisten op het podium komt.

Fijne drukte, maar ook drukte die hij graag op zijn werk laat. “Vandaar dat ik ook bewust voor een kantoor en studio heb gekozen. Ik had vroeger wel een studio thuis, maar dan ben je echt altijd aan het werk en dat is in dit vak toch al snel zo. Inmiddels ben ik zo streng dat ik thuis mijn telefoon uitzet. Er is overal ter wereld altijd wel iemand die iets van je wil. Mensen uit mijn omgeving weten me wel te bereiken als het moet.”

Ideale muziekavond

In Grand laat de ervaren dj zien hoe zijn ideale muziekavond eruit ziet. “Ik wil het live-aspect erin brengen. Er zijn zoveel meer kanten die je op kunt dan alleen als dj op het podium en volle bak alle lichtjes aan. Als je toch voor een concert gaat, dan moet je er wel een stempel op drukken.”

Dus ontvangt Le Grand acht zangers en zangeressen met wie hij samenwerkt in het Ziggo Dome. “In Carré kwam het al dichtbij hoe ik het voor me zie. Muziek en theater moeten elkaar versterken, een geheel zijn. Vandaar dat we danseressen hebben die in een choreografie dansen. De muziek moet de basis zijn, we moeten een stuk spelen zoals een band dat ook doet.”     

De gedachte achter de opzet van Grand is simpel. “Als je geen die-hard liefhebber bent, dat je toch een leuke avond hebt”, aldus de dj. Zoals je bij een pop- of rockconcert ook de brede muziekliefhebbers aanspreekt. Het betekent niet dat het een avond vol losse liedjes wordt. “De basis is de dj-set, maar dan een concertvertaling, waarbij veel te zien en veel te horen is, waarbij je wordt verrast.”  

Verrassen

Zelf laat hij zich ook graag verrassen. Bijvoorbeeld door de samenwerking te zoeken met andere dj’s. “Jonge jongens met wie je kunt sparren. Als je al langer in het vak zit, bestaat het gevaar dat je vasthoudt aan je eigen setting. Jonge gasten zijn onbevangen, denken minder na en verrassen daardoor.”

Het idee van House of DJ’s in Breda spreekt hem wel aan. “Het lijkt me te gek. Ik probeer ook betrokken te blijven bij scholen die met muziek bezig zijn, voor inspiratie, maar ook voor mijn label. Breda is sowieso een absurde broedplaats voor dj’s.”

Tip de redactie