Breda krijgt 31 nieuwe openbare oplaadpalen

De gemeente Breda wil op korte termijn 31 nieuwe openbare oplaadlocaties realiseren voor elektrische auto’s. De palen zijn volgens de gemeente hard nodig, omdat niet iedereen beschikt over een eigen oprit met laadpunt.

Op dit moment beschikt de stad over 62 openbare laadpalen. Per laadpaal worden er twee parkeerplaatsen gereserveerd en dat wil nog wel eens voor discussies zorgen, is te lezen op de website van de gemeente. Mensen zijn niet blij dat de plaatsen speciaal gereserveerd zijn voor elektrische auto’s, want de parkeerruimte is immers vaak beperkt.

Nu komt het voor dat mensen laadkabels vanuit de woning over het trottoir leggen om hun auto op te kunnen laden. Daar wil de gemeente vanaf omdat het gevaarlijke situaties kan opleveren voor voetgangers. Het is een kwestie van geven en nemen is de stelling van de gemeente.

De gemeente werkt ook aan een nieuw concept: De Laadstraat. Bij een laadstraat kunnen maximaal tien stopcontacten verwerkt worden in bloembakken, paaltjes of lantaarnpalen. Op die manier zijn de plaatsen niet alleen gereserveerd voor elektrische auto’s, maar kunnen gewone benzine-  en dieselauto’s ook in de vakken staan bij gebrek aan ruimte.

Op de website van de gemeente staat een lijst met de 31 locaties waar een verkeersbeslissing over genomen gaat worden. Het streven is om de palen binnen 12 tot 14 weken na aanvraag te plaatsen.

Tip de redactie