De gemeente Breda kon niets doen om Pegatron in Breda te houden en te voorkomen dat de 500 man personeel van de Taiwanese iPhone-reparateur op straat kwamen te staan. Dat stelt wethouder Marianne de Bie, die de ontslagen ‘een groot drama’ noemt, in de raadsvergadering van donderdagavond.

“We kunnen niets eisen van een bedrijf als Pegatron”, reageerde De Bie op vragen van de SP. Volgens de wethouder was er geen sprake van een zakelijke relatie tussen de gemeente en Pegatron en zat er niemand via een gemeentelijk werkprogramma bij de reparateur.

Wel zei de wethouder toe dat ze voortaan bij de komst van nieuwe bedrijven meer wil benadrukken wat ‘de Bredase mores’ zijn voor bedrijven en hun rol in de stad.

Vorige zomer kwam het bedrijf in het nieuws door de 'mensonterende werkomstandigheden' die er heersten, vlak voor carnaval verloren 86 mensen hun baan en vorige week besloot het bedrijf helemaal te vertrekken uit de stad. Elders konden de werkzaamheden goedkoper plaatsvinden.

Enkele partijen vroegen zich af of de gemeente wel voldoende contact had gehouden met het Taiwanese bedrijf. “Twee weken geleden kwam er het nieuws dat Pegatron dacht over weggaan”, herinnerde CDA’er Casper Rutten zich.

“Nu krijgen wij een beetje het idee dat de enige vertegenwoordiging die het bedrijf van de stad heeft gezien de ‘oppersocialist van Breda’ is geweest die met een megafoon en een rode jas roeptoeterde voor de poort”, daarmee refererend aan de acties die Bas Maes en de SP voerden bij Pegatron.

Dat was niet het geval, verzekerde de wethouder de raad. “We hebben contact opgenomen na de eerste berichten over een mogelijk vertrek. Toen hebben zij niet aangegeven weg te willen.” Wel gaf het bedrijf aan dat er mogelijk wat dingen zouden gaan veranderen, wat de eerste ontslagronde verklaarde.