DELA Vastgoed, eigenaar van winkelcentrum Heksenwiel, investeert meer dan een miljoen euro in het noodlijdende winkelcentrum in de Haagse Beemden.

 Dat werd donderdagavond in de raadsvergadering gezegd door wethouder Boaz Adank. De investering komt in het verlengde van de 365.000 euro die de gemeente Breda heeft vrijgemaakt voor de buitenruimte rondom Heksenwiel.

Al dat geld moet dit jaar nog ook echt gebruikt worden. Daarmee komt er een einde aan een lang proces waarin de Bredase politiek sprak over mogelijkheden om de vier noodlijdende winkelcentra Heksenwiel, De Berg, De Donk en Tuinzigt uit de brand te helpen. In juni 2015 werd er een miljoen euro gereserveerd om de openbare ruimte rondom de centra op te knappen.

'Geen zeggenschap, wel goed vertrouwen'

Wat DELA precies gaat doen met dat miljoen is nog niet duidelijk. Verschillende partijen in de raad vroegen daar wel om, maar volgens wethouder Adank kon dat plan niet gegeven worden. “Ik ga niet over DELA of de manier waarop zij hun plannen presenteren. Ik heb ook niets te zeggen over hoe zij dat geld investeren, maar kan alleen verantwoording afleggen over de 365.000 euro die wij als gemeente investeren.”

Wel deed de wethouder, op aandringen van enkele partijen, de harde toezegging dat er van Bredaas geld ‘geen schop de grond in gaat’ voordat DELA zelf investeert. “Dat is een harde afspraak die we maken”, zegt Adank. “Maar ik heb een enkele reden om aan te nemen dat ze hun afspraken niet nakomen. DELA is daadwerkelijk bezig met goede dingen. Ze willen de levensvatbaarheid van Heksenwiel vergroten”, verzekerde hij de raadsleden.

Wat gaat er gebeuren?

Van de 955.000 euro die de gemeente reserveerde voor de winkelcentra gaat 365.000 euro naar Heksenwiel, 360.000 euro naar De Donk, 120.000 euro naar Tuinzigt en 150.000 euro naar De Berg. In Tuinzigt wordt zeer snel begonnen met het werk, zegt wethouder Adank. “De andere drie gaan binnenkort verder. Maar tenzij er hele gekke dingen gebeuren is al het werk in ieder geval dit jaar nog begonnen en ook opgeleverd.”

Het geld wordt geinvesteerd in zaken als bankjes, openbaar groen, de verbetering van parkeerterreinen, luifels, trottoirs en een entree. Dat zou dan de impuls moeten zijn waar de winkelcentra al zo lang op wachten.