Mobieltjesreparateur Pegatron vertrekt per mei uit Breda. Het bedrijf verplaatst het werk naar de vestiging in Tsjechië. Dat betekent voor 500 mensen dat hun werk ophoudt. De SP wil daarom graag van de andere Bredase partijen weten hoe zij denken over het aantrekken van bedrijven.

“Welke bedrijven halen wij naar Breda? Die vraag gaan wij donderdag tijdens de raadsvergadering aan de orde stellen”, geeft SP-fractievoorzitter Bas Maes aan. “Wij zijn benieuwd hoe andere partijen daarin staan.”

Het al dan niet vestigen van een bedrijf in Breda is de keuze van dat bedrijf, gaf wethouder Boaz Adank aan in de Primark-kwestie. Hij stelde alleen te gaan over de randvoorwaarden. Maes denkt dat daar mogelijkheden zijn.

“Als ik de oud-wethouder (Cees Meeuwis, red) hoor dat hij zegt als hij had geweten hoe het bedrijf zou omgaan met tijdelijke krachten, hij andere voorwaarden had gesteld, dan kunnen we blijkbaar toch wel iets doen.”

Maes trok de afgelopen weken ten strijde om de arbeidsomstandigheden aan de kaak te stellen. “Mensen die even niks te doen hadden, mochten alleen met de armen over elkaar zitten en niet met elkaar praten. De mensen mochten niet met ons en met de pers spreken. Dat dat kan in Breda”, stelt hij retorisch.

Het vertrek van het bedrijf noemt Maes teleurstellend. “Een trieste dag. 500 man is niet niks, dat is tien procent van de mensen die in Breda in de bijstand zit.” De beslissing vindt bij hem weinig begrip. “Het toont aan dat het bedrijf geen enkele maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt.”  

In de raadsvergadering donderdag gaat Maes eveneens de relatie tussen Breda en het bedrijf aan de orde stellen. “Hoe kan het zijn dat op de werkvloer mensen al weken doorhebben dat er een vertrek aan zit te komen, doordat ingenieurs uit Tsjechië machines op komen meten, en dat op het Stadskantoor niemand wat weet? Is het relatiebeheer dan zo slecht?”