Twee Belgische agenten hebben vrijdagmiddag aangifte gedaan van poging tot doodslag. Bij een achtervolging vanuit België werd verschillende keren geprobeerd de Belgische agenten met hun auto van de weg te rijden. De verdachte is aangehouden.

Het begon allemaal als een verkeerscontrole in België. De Belgische agenten zagen een kleine vrachtauto rijden waarvan zijn dachten dat die te zwaar beladen was. Ze gaven de bestuurder een stopteken en stelden een onderzoek in.

In de laadruimte van het vrachtwagentje zaten enkele mensen tussen de dozen. Om dit alles nader te onderzoeken gaven ze de bestuurder het bevel achter hun aan te rijden naar een bureau. Op het moment dat de Belgische agenten de snelweg wilden verlaten ging het mis. De bestuurder van het vrachtwagentje gaf gas en ging er vandoor. 

De Belgische agenten achtervolgden de auto en konden er voor gaan rijden. Ze wilde door af te remmen de bestuurder dwingen om te stoppen. Maar ze zagen dat hij vol gas gaf en op hun af reed. Door ook gas bij te geven konden ze een aanrijding voorkomen die waarschijnlijk ernstige gevolgen zou kunnen hebben gehad door de hoge snelheid waarmee dit gebeurde.

Opnieuw op de vlucht

Dit herhaalde zich enkele malen. De agenten waarschuwden de bestuurder dat ze andere maatregelen zouden gaan nemen door hun vuurwapen op de banden van de auto te richten. Dat scheen in eerste instantie te helpen want de verdachte bleef achter de politieauto rijden. Maar kort daarop ging hij er weer vandoor, achtervolgd door de Belgische agenten.

Op dat moment was de achtervolging de grens met Nederland over bij Hazeldonk. Nederlandse agenten waren al onderweg om hulp te bieden. Het vrachtwagentje kwam uit op een file in de richting van de A27. Maar dat weerhield de bestuurder er niet van om op hoge snelheid tot 140 km/u rechts over de vluchtstrook langs het langzaam rijdend verkeer te rijden.

Het voertuig reed de A27 op in de richting van het noorden. Een tiental politieauto’s omsingelden het voertuig en dwongen het om te stoppen.

Vijf inzittenden, drie in laadbak

De bestuurder, een 30-jarige inwoner van Arnhem, is direct aangehouden. In de vrachtauto zaten voorin twee mensen en in de laadruimte nog eens drie. Dat bleken vier mannen en een vrouw te zijn van Aziatische afkomst tussen 35 en 57 jaar oud. Het was onbekend waar dit vijftal vandaan kwam. Ook zij zijn aangehouden.

De verdachten en de vrachtauto auto is naar een bureau in Breda gebracht. In de loop van de avond is de vrachtauto onderzocht en die bleek vol te liggen met spullen om een volledige hennepkwekerij op te zetten. Alle betrokkenen werden vanaf dat moment verdacht van overtreding van de Opiumwet.

De bestuurder wordt ook nog verdacht van poging tot doodslag en het plegen verschillende verkeersovertredingen. Alle verdachten zitten nog vast.