Er komt een fontein in het centrum van Breda. Volgens gemeente Breda is het streven om de fontein, ook wel waterspeelplek genoemd, nog in 2016 te realiseren. 

Het project is onderdeel uit de investering Klimaatadaptatie 2015 – 2018 van het bestuursakkoord ‘Focus op Vooruitgang’.

Waar de fontein geplaatst gaat worden moet nog worden bepaald. Volgens een woordvoerder van de gemeente kan de fontein de extremen in het klimaat als gevolg van klimaatverandering opvangen, zodat de stad een aangename plek blijft.

“Als het bijvoorbeeld extreem warm is (hittestress) zijn er plekken in de stad waar de temperatuur acht graden hoger kan liggen dan elders in de stad. Zo'n fontein zorgt voor verkoeling en kan eraan bijdragen dat mensen de stad ingaan.”

Het wordt een fontein waarbij de stralen rechtstreeks uit de grond komen, op een oppervlakte van ongeveer twee bij twee of drie bij drie meter. “Omdat het op onverwachte momenten gebeurt, wordt zo'n fontein ook wel een 'bedriegertje' genoemd. Vooral kinderen vermaken zich daar in de zomer mee."