Het raadsonderzoek naar de constructieve veiligheid en de gebruiksveiligheid van het Rat Verleghstadion is afgerond. 

Het onderzoek is de afgelopen maanden uitgevoerd door extern onderzoeksbureau, Necker van Naem uit Maarsbergen en wordt woensdag naar de raad gestuurd.

Inhoudelijk bespreekt de commissie bestuur tijdens een extra vergadering op 10 maart de advisering over het rapport. 31 maart mag de gemeenteraad in totaliteit zich uitspreken over het rapport.

Eerst is er aanstaande maandag een openbare informatiebijeenkomstgepland waarin raadsleden vragen kunnen stellen over de manier waarop het onderzoek is gedaan.

Constructiefouten

De raad besloot op 29 april  afgelopen jaar dat een dergelijk onderzoek nodig was, nadat bleek dat bij de bouw van het stadion mogelijk constructiefouten zijn gemaakt. Het onderzoek begon in september en zou oorspronkelijk zo'n zes weken in beslag nemen.

Necker van Naem heeft vijf fases in de geschiedenis van het stadion bekeken. Daarbij gaat het om de bouw, de aankoop door de gemeente, de verbouw, beheer en onderhoud en de scheurvorming.  De afgelopen maanden zijn verschillende betrokkenen geïnterviewd.

Voor al die fases wordt onderzocht hoe de bestuurlijke besluitvorming is verlopen en wie voor verantwoordelijk was. “Daarbij gaat bijzondere aandacht uit naar de diverse rollen die de gemeente had en heeft, zoals de rol van eigenaar van het stadion, vergunningverlener, toezichthouder en handhaver”, aldus de gemeenteraad in een toelichting bij de start van het onderzoek.