De gemeente wil in drie leegstaande huizen in Prinsenbeek twaalf alleenstaande statushouders huisvesten. Dat wordt gedaan door Woonstichting Laurentius. 

Verschillende buurtgenoten zijn boos: zij vinden dat ze onvoldoende geïnformeerd zijn en balen dat ze geen inspraak hebben in de beslissing.

Daarom hebben buurtbewoners nu een informatieavond georganiseerd. Ze willen antwoorden van de gemeente, vertelt buurtbewoner Rob Joosen. “De gemeente is gewoon tekortgeschoten. Daarom hebben we het initiatief tot deze avond genomen. Er is niet overlegd, we hadden geen keuze. Dus we hebben nog een hoop vragen.”

Joosen benadrukt dat hij niet tegen het huisvesten van statushouders is. “We hebben daar helemaal geen problemen mee, met het huisvesten van statushouders. Maar waarom twaalf alleenstaande mannen? Waarom niet drie gezinnen? Dan zijn al onze bezwaren meteen weg.”

Toch heeft de gemeente er wel degelijk over nagedacht, vertelt wethouder Van Lunteren. “We hebben een enorme opgave. Vorig jaar moesten we 365 statushouders huisvesten, dit jaar nog meer. Dat gaat drukken op ons eigen woningaanbod."

"We hebben niet de optie om mee te gaan met die buurtbewoners. Dan wil straks iedereen gezinnen in de buurt hebben. Dat kan niet, want dan hebben we straks nog steeds heel veel alleenstaande mannen om te huisvesten. Dat zijn er nou eenmaal meer.”

Daarnaast herkent de wethouder zich niet in de stelling van de buurt dat de communicatie slecht is verlopen. "Vorig jaar hebben we dus 365 mensen gehuisvest zonder daar veel ruchtbaarheid aan te geven. Dat ging goed."

Omdat er voor deze groep een vergunning moet worden aangevraagd besloot de gemeente om toch een brief rond te sturen. "Blijkbaar is er behoefte aan meer gesprek en meer informatie, daar werken we graag aan mee." 

Wethouder Van Lunteren hoopt dat hij bij de informatieavond de zorgen van bewoners kan wegnemen en de vragen kan beantwoorden.