Medewerkers van de distributiecentra van Jumbo gaan deze week actie voeren voor een goede cao. Volgens FNV wil de supermarktketen ‘heel veel’ verslechteringen doorvoeren.

De vakbond en de actievoerders willen die verslechteringen in de cao van tafel hebben voor de volgende onderhandelingsronde op 3 maart. De vakbond stelt dat Jumbo ‘totale willekeur’ toepast bij de werknemers in de distributiecentra. Verder zouden de lonen dalen als ze afgezet worden tegen de inflatie.

Verder stelt de vakbond dat de overurentoeslagen vrijwel verdwijnen en dat mensen op commando van het management langer of korter werken afhankelijk van welk seizoen het is.

Tenslotte zou er een ‘jaagsysteem’ heersen in de distributiecentra: als medewerkers niet verwerken wat ze op papier zouden moeten doen krijgen ze een slechte beoordeling en mogen ze vertrekken.

De vakbond en de actievoerders hopen op respect, waardigheid en een loonsverhoging van drie procent per jaar. Op dit moment zou dat gaan om 1,5 procent over 18 maanden. De acties worden gevoerd in de pauzes op de distributiecentra.

In Breda zal dat zijn op 24 februari van half twaalf tot half twee ‘s middags. Verder wordt er actie gevoerd in Woerden, Beilen, Elst, Raalte, Veghel en de Jumbo-slagerij in Beilen.