De gezondheid van zwemmers die mee hebben gedaan aan de nieuwjaarsduik in de Asterdplas was niet in het geding. Dat meldt de gemeente, die reageert op het afkondigen van een negatief zwemadvies voor de Asterdplas. Uitwerpselen van ganzen hebben de waterkwaliteit ernstig verslechterd.

Als een zwemwater vier jaar achter elkaar een slechte waterkwaliteitsbeoordeling heeft gekregen moet er gehandeld worden, legde de Provincie uit.

Desgevraagd weet een woordvoerder van Waterschap Brabantse Delta te vertellen dat het zwemwater niet de afgelopen vier jaar slecht was. “Het is nog een hele periode aanvaardbaar geweest, maar de laatste tijd zagen we een verslechtering optreden.”

'Negatief advies van mei tot oktober' 

Het provinciebesluit zorgt voor een negatief zwemadvies voor de periode mei tot oktober. Er is dus nadrukkelijk geen sprake van een zwemverbod. De gemeente denkt dat het water op dit moment beter is door het koude weer. Dat zou ook tijdens de nieuwjaarsduik het geval zijn geweest.

Aanstaande zondag 11 uur wordt er in de Asterdplas een sponsoractie voor Alpe d’Huzes gehouden, de fietsactie waarvan de opbrengst naar kankeronderzoek gaat.

Tientallen, zo niet honderden actievoerders zijn van plan het koude water in te duiken en oefeningen te doen om zo geld op te halen. Of dat doorgaat ligt nog bij de gemeente. Die meet deze week de actuele waterkwaliteit.