Waar ze in de regio van Rotterdam met dertig gemeenten de proef 'Blending010' inzetten om mogelijk te maken dat winkelend publiek ook op alcoholische drankjes getrakteerd kan worden, controleren de gemeente in Breda op het bezit van alcohol in retail- en detailhandel.

De proef ‘Blending010’ duurt een jaar en staat toe dat in tientallen winkels klanten een alcoholische versnapering aangeboden wordt tijdens het winkelen. Dit zou de totaalbeleving tijdens het shoppen moeten vergroten. Rotterdamse ondernemers konden zich afgelopen weken voor de proef aanmelden. In Breda daarentegen, controleert de gemeente juist op het bezit van alcohol bij retailers.

Zo ook bij Christiaan Westergaard van kledingwinkel West in de St. Annastraat. Bij hem kwamen donderdag twee gemeentelijke ambtenaren om in West te controleren op de aanwezigheid van alcohol.

“Ten eerste kwamen ze zonder enige aankondiging of uitleg. Ze lopen zo je kelder in zonder dat je weet of het überhaupt is toegestaan. Het verliep op een Gestapo-achtige manier. Ik woon boven mijn zaak, dus mijn koelkast is voor privégebruik. Natuurlijk liggen daar wat biertjes in, maar er liggen ook diepvriespizza’s in”, vertelt hij.

Bekrompen

Volgens de eigenaar van West krijg je bij de overtreding van de Drank- en Horecawet eerst een waarschuwing, daarna 900 euro aan boete en als laatste stap kan de gemeente een zaak drie maanden sluiten.

“Aan de ene kant wil Breda aan citymaking doen en de stad op de kaart zetten, anderzijds werken ze ondernemers nu toch weer tegen. Het is bekrompen”, aldus Westergaard. Hij is voorstander van de ‘blending-pilot’, en merkt dat dit ook wat discussie losmaakt.

“Zelfstandige horecaondernemers zijn bang om klanten te verliezen omdat de borreldrang zou verminderen zodra winkelend publiek al getrakteerd wordt op een biertje of wijntje. Ik denk juist dat het elkaar versterkt. Als ik de klant als extra service een drankje geef omdat hij voor 200 euro aan kleding koopt bij mij, dan denk ik dat de borreldrang juist versterkt. Het is een wisselwerking van winkels en horeca. Van deze pilot kun je leren. ” 

Volgens John Grijspeere van de Bredase afdeling van Horeca Bond Nederland, zit er een groot verschil tussen drank verkopen of een drankje aanbieden. “Zodra er drank verkocht gaat worden, moeten er net zoals bij de horecazaken, voldaan worden aan de voorgeschreven wetten als gescheiden toiletten, sociale hygiëne en een goede afzuiging”, licht hij toe. 

Gastvrijheid

Hij is er zich van bewust dat er volop geëxperimenteerd wordt omdat het niet goed gaat in de retailbusiness. “Dat je bij de kapper zit en een kop koffie of een glas wijn aangeboden krijgt, moet zeker kunnen. Dit zie ik niet direct als dreigende concurrentie voor de horeca. Dit hoort bij de gastvrijheid voor klanten.”

Op dit moment is er nog verbod op de verkoop van alcoholhoudende drank in niet-levensmiddelenwinkels. Volgens de Drank- en Horecawet mag alcohol alleen verkocht worden in levensmiddelenwinkels als supermarkten, in slijterijen en in de horeca.