De Asterdplas is door de provincie Noord-Brabant van de lijst goedgekeurde zwemwaterlocaties afgehaald. Dat meldt de provincie in een persbericht. 

Dat betekent dat er voorlopig niet in De Asterdplas gezwommen kan worden doordat de waterkwaliteit onvoldoende is.

Jean-Louis Kop, woordvoerder voor gedeputeerde Johan van den Hout, stelt dat de beslissing is genomen op basis van Europese zwemwaterregelgeving (2012).

De provincie is verplicht te communiceren over de slechte waterkwaliteit in een zwemplas indien blijkt dat vier jaar achtereen op basis van waterkwaliteitsmetingen in het zwemseizoen de zwemplas een kwaliteitsbeoordeling slecht heeft gekregen. "Dit is nu voor zwemplas De Asterdplas het geval en is ook voor ons een nieuwe situatie.”

Het gevolg hiervan is dat de provincie met de gemeente in overleg moet over de situatie, dat de gemeente bewoners moet inlichten en dat er (tijdelijk) niet gezwommen kan worden in de Asterdplas.

Kop: “De gemeente zal met maatregelen moeten komen voor verbetering van de zwemplas waarbij de waterkwaliteitsbeheerder - het waterschap - zal adviseren. De zwemplas mag weer open als blijkt dat de zwemwaterkwaliteit ‘aanvaardbaar’ is.”