De Nederlandse Game Industrie zou de afgelopen jaren de jaarlijkse groei sterk hebben overdreven. Dat meldt NRC, dat citeert uit de Game Monitor 2015. Op basis daarvan groeiden ook de game-opleidingen. Die zouden opleiden tot werkloosheid, blijkt uit het artikel. NHTV, dat eveneens een grote game-opleiding heeft, herkent dat niet.    

Sterker nog: “Van de circa 230 afgestudeerde studenten heeft circa 80% werk in de game industrie waarvan circa 50% in het buitenland”, vertelt Daphne Heeroma,  directeur van de Academy for Digital Entertainment  van NHTV.

Het artikel schetst een grijs beeld van de sector, waar aannames over omzet voor waar werden aangenomen. “Er werden appels en peren bij elkaar opgeteld”, zegt Seth van der Meer, voormalige voorzitter en oprichter van belangenclub De Nederlandse Game Dagen (NLGD) over het bedrag - 375 miljoen euro -  dat zijn organisatie in 2006 verspreidde tegen de krant.

Door de overdreven groeicijfers schoot het aantal opleidingen uit de grond. Jaarlijks betreden volgens NRC 1.600 afgestudeerde gamemakers de arbeidsmarkt, terwijl er uit onderzoek van de krant gemiddeld 60 vacatures zouden zijn.

Volgens Heeroma zit een deel van het probleem dat NRC schetst in de definitie ‘game developer’. Zij stelt dat het niet duidelijk is wat NRC daaronder verstaat. Zij vraagt zich af of afstudeerspecialisaties of minors in game development ook worden meegeteld. “Dit maakt je nog geen echte game developer.”

Heeroma geeft toe dat de game markt in Nederland in zwaar weer verkeert in vergelijking met het buitenland. “Nederland is een speld in een hooiberg internationaal gezien.” Daarom kiest NHTV er voor om hun studenten internationaal op te leiden.

De Bredase hogeschool realiseert zich dat de game industrie in Nederland achter blijft. Jaarlijks tonen ruim zevenhonderd studenten belangstelling de game opleiding aan de NHTV. “Wij nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en laten daarom maximaal tweehonderd studenten toe per jaar.”

Daarnaast heeft NHTV in samenwerking met Dutch Game Garden (DGG) binnen NHTV een incubator opgericht. “Er is veel belangstelling onder studenten en alumni om een eigen onderneming op te richten”, volgens Heeroma.