De gemeente Breda gaat een ton schadevergoeding betalen aan Giovanni van Eijl, projectontwikkelaar van de zogenoemde Bishoptower. Dat heeft het college eind januari besloten, werd deze week bekend.

Van Eijl werkte al sinds 2003 aan het plan voor de 80 meter hoge toren. De gemeente zette hier in 2011 een streep door.

Het oorspronkelijke plan voor de Bishoptower ging uit van de bouw van een woontoren van 80 meter, bestaande uit 25 verdiepingen. Het plan bevatte appartementen, commerciële ruimten, een ondergrondse parkeergarage van twee verdiepingen en parkeerplaatsen op de begane grond. Planning als locatie was de kruising Heerbaan/Claudius Prinsenlaan in Breda.

Tegen de bouw van de toren kwamen vanuit de omwonenden in 2011 bezwaren. De komst van de Bishoptower zou volgens de omwonenden namelijk leiden tot problemen met het verkeer en parkeren, schaduwwerking, aantasting privacy en waardevermindering van woningen. De gemeente onderzocht de verkeerssituatie.

“Aanvullende ontwikkelingen, zoals de bouw van de Bishop Tower, een ontwikkeling van het JEKA- terrein en uitbreidingsplannen van het Amphia Ziekenhuis leiden tot een substantiële toename van verkeer”, liet het stadsbestuur toentertijd weten.

Weigering van de bouw van de Bishoptower schoot bij Van Eijl en ontwikkelaar Newton Vastgoed in het verkeerde keelgat. Het college heeft een deel van de bezwaren van Van Eijl gegrond verklaard en betaalt de projectontwikkelaar € 100.000 voor de ontwikkelkosten. Van Eijl kan nog in beroep gaan.