De Bredase officier van justitie Lucas van Delft is door justitie geschorst omdat hij mogelijk een doodsbedreiging aan zijn eigen adres verzon. Dat meldt NRC zaterdag.

Van Delft geeft toe dat hij onder een valse naam aangifte van bedreiging deed. Daarop werd hij samen met zijn gezin verregaand beveiligd. Volgens de officier van justitie, die in de krant zijn kant van het verhaal toelicht, kreeg hij een tip uit het criminele circuit dat hij geliquideerd zou worden. Wie zijn bron was, wil hij niet zeggen. “Omdat hij een groot gevaar loopt als zijn identiteit bekend wordt”, stelt hij tegenover NRC.

De officier was leidend in onderzoeken naar drugsbendes, maar ook betrokken bij de onderzoeken naar de praktijken van Satudarah en het onderzoek naar de Grass Company.

In het verhaal heeft hij aan dat op 11 november de angst bij hem toesloeg. Op die dag ontplofte bij de auto van een 63-jarige Bredanaar een bom. “Ik stond ‘s nachts tussen de stukken vlees van het uit elkaar gespatte slachtoffer. Toen dacht ik, dat gaat mij dus ook overkomen. Dat heeft me over de rand geduwd.”

Een dag later belde hij anoniem de politie meteen tip dat Van Delft uit de weg geruimd zou worden. Uit onderzoek bleek dat hij dat zelf was. Justitie verdenkt de officier nu van ‘ambtsdwang’. Daarop staat een maximale straf van vier jaar.