De Veiligheidsregio Midden en West-Brabant (VRMWB) heeft samen met gemeenten, brandweer en politie de gevaren in kaart gebracht die de verwachte harde wind voor optochten oplevert. 

De Veiligheidsregio adviseert om windgevoelig wagens vanaf windkracht zes uit optochten te weren. Vanaf windkracht vijf zou dit moeten worden overwogen.

“Het grootste risico van het laten rijden van de hoge praalwagens als het hard waait is dat windgevoelige wagens met draaiende en losse elementen kunnen omvallen”, schrijft de Veiligheidsregio.

“Ook kunnen vanuit de omgeving allerlei objecten door de wind los rondvliegen. Mensen kunnen hierbij gewond raken. In een setting van bijvoorbeeld een historische binnenstad met smalle straatjes kan mogelijk paniek in de menigte ontstaan. Met alle gevolgen van dien.”

De Veiligheidsregio geeft aan dat de organiserende carnavalsorganisatie primair verantwoordelijk is voor de veiligheid van het evenement. In Prinsenbeek heeft de organisatie zaterdagavond én zondagochtend al overleg gepland staan om de situatie rond de optochten te bekijken.

Bij een inschatting van de risico’s wordt gekeken naar de de constructie van wagens, de omvang en hoogte, de draaiende en losse elementen, de positie van de mensen op de wagens - “hoe hoger hoe meer risico” - en de beschikbare ruimte van en voor publiek om te vluchten.