Bouwcombinatie inBalans is donderdag officieel begonnen met de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw in het stationsgebied in Breda. Het 66 meter hoge gebouw moet in 2018 af zijn en vervangt het huidige pand aan de Sluissingel.

In het gebouw op de plek waar de Stationslaan, de Belcrumweg en de Mark samenkomen zitten vanaf dan de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming samen.

In totaal zijn er voor de ongeveer zevenhonderd medewerkers van de drie instanties, 580 flex werkplekken beschikbaar. Deze zijn verdeeld over verschillende lagen in het gebouw. Bovenin het gebouw zit de rechtbank met zijn medewerkers. Vervolgens zijn er twee lagen met algemene vergaderruimtes en een restaurant.

Daaronder komt er een laag voor de Raad voor de Kinderbescherming. Onderin het gebouw komen de zittingszalen en publieksruimtes. Tussen de zittingszalen op de begane grond en de Raad komen twee verdiepingen voor het Openbaar Ministerie.

De starthandeling bestaat uit het in werking stellen van het zogenoemde cutter soil systeem. Dat is een techniek waarbij in de grond gevormde wanden worden gemaakt. Tot acht meter diep omgewoelde grond wordt met een suspensie op basis van cement gemengd met behulp van een freesinstallatie. Deze wanden hebben een grond- en waterkerende functie.