Het aantal overvallen in de gemeente Breda is in 2015 met ruim 60 procent toegenomen. Dat blijkt uit een overzicht van politiecijfers die burgemeester Depla aan de raad heeft gestuurd. Het gaat om 28 overvallen, elf meer dan in 2014.

Depla noemt de stijging van het aantal overvallen zorgelijk.  De meeste overvallen vonden plaats op zaken waar met contant geld afgerekend wordt of waar veel waardevolle spullen liggen. Afgelopen jaar nam Breda al maatregelen, valt in de brief te lezen.

Onder meer besteden de stadsmariniers extra aandacht aan het Keurmerk VeiligOndernemen en hebben winkels na een scan adviezen gekregen, bijvoorbeeld over camera’s en het tijdig afstorten van contant geld.

Ook kondigt de burgemeester extra maatregelen voor 2016 aan. Zo worden er winkelscans uitgevoerd en gaat het Aware Team (politie, gemeente en vrijwilligers) omwonenden informeren en bewustmaken over incidenten in hun wijk.

In tegenstelling tot de stijging van het aantal overvallen, nam het aantal Bredase straatroven en woninginbraken af. Breda scoort zelfs goed op het gebied van woninginbraken. Er is een daling geconstateerd van 533 inbraken ten opzichte van 2013. Ook het aantal straatroven nam in die periode af.