Mogelijkheid tot referendum in Breda lijkt stapje dichterbij

Een meerderheid in de raad kijkt positief naar het voorstel van Fractie BOB om een gemeentelijk referendum mogelijk te maken. 

Wel moest Cees van der Horst van BOB deze week tijdens de commissievergadering nog een behoorlijk aantal vragen beantwoorden, nadat hij na de vorige vergadering het voorstel al had aangepast.

Zo was er eerder kritiek over de drempel die behaald moet worden om een referendum te organiseren. Van der Horst pastte dit aan naar een percentage, maar de meeste partijen zien liever een concreet aantal handtekeningen dat verzameld moet worden. Dat is de eerste stap.

Als die eerste drempel behaald is, dan kijkt de gemeenteraad naar het referendumvoorstel. Ook dan kan nog besloten worden om het niet te organiseren. Sowieso is het niet mogelijk om over elk onderwerp een referendum te organiseren.

Op dit moment zou de referendumuitslag pas geldig verklaard worden als er in de stad een opkomst van minimaal dertig procent is. Maar, merkte burgemeester Depla op, de uitslag en opkomst wordt wel ten allen tijden bekend gemaakt. “Het is aan de raad om naar die uitslag te kijken.”

Donderdag wordt het referendumvoorstel nog eens besproken in de gemeenteraadsvergadering. Dan wordt ook besloten of het daadwerkelijk doorgaat.

Lees meer over:
Tip de redactie