Cultureel Breda wil Kunsthal aan Parade

Bredase culturele instellingen zien het realisatieproces van een nieuw Breda's Museum als een mogelijkheid om te komen tot de vorming van een Kunsthal. Die zou moeten komen in het pand waar het Breda’s Museum nu gevestigd is.

Dat bleek woensdagavond tijdens de commissievergadering over de vorming van een nieuw museum. Vanaf 2017 moeten het MOTI en het Breda’s Museum samen opgaan in één nieuw museum, dat gevestigd gaat worden in het pand van MOTI aan de Boschstraat. De meeste Bredase partijen bleken niet ontevreden met het eerste plan dat er ligt voor de realisatie van het ‘Museum voor Beeldcultuur en Erfgoed’. Wel zijn er nog een hoop vragen waar antwoord op moet komen. 

Minder vierkante meters

Direct gevolg van dat plan is dat er minder vierkante meters beschikbaar komen voor beide musea. Dat baart verschillende andere culturele organisaties in de stad zorgen; zij zien dat de expositieruimte in de stad met de helft afneemt. “Voor festivals als BredaPhoto en het Graphic Design Festival heeft dit grote gevolgen”, stelde Theo Andriessen van BredaPhoto tegen de commissie. Die festivals willen gebruik kunnen maken van de ruimte die er is aan de Parade.

De twee organisaties willen samen met Mezz, het Stadsarchief, het Generaal Maczekmuseum, Playgroundsfestival, City of Imagineers en het Pakhuis Breda onderzoek doen naar de mogelijkheid om aan de Parade een multifunctionele Kunsthal te vestigen.

“Het pand biedt voldoende mogelijkheden en beschikt over de gewenste oppervlakte”, stelt Andriessen namens de organisaties. Die groepen hopen dat zij de tijd en financiële middelen kunnen krijgen om een praktisch onderzoek uit te voeren naar de formule.

Meer over de plannen voor het Breda's Museum op BredaVandaag

Lees meer over:
Tip de redactie