Jongeren uit de theaterwereld nemen in het weekend van 30 en 31 januari 2016 Podium Bloos en Belcrum over. Deze twee dagen worden gevuld met meer dan twintig theatervoorstellingen in en buiten het theater, gemaakt door nieuwe talenten.

Het uitgangspunt van het festival is de eigen organisatie en de wil om te maken van jonge deelnemers tussen de vijftien en twintig jaar. Er wordt hierbij niet alleen gedacht aan acteurs, maar ook aan regisseurs, schrijvers, producenten en makers.

De organisatie koost uit meer dan veertig aanmeldingen de vijfentwintig meest bijzondere voorstellingen uit. De selectie werd gemaakt door de jongeren zelf waarbij ze keken naar spelniveau, authenticiteit en zeggingskracht.

Jongeren uit heel Nederland zijn te zien. Daarnaast weten ook steeds meer jongeren uit België de weg naar het festival te vinden. Zo zijn er komend festival vijf voorstellingen uit Antwerpen te zien.

Alles-in-1 Route

Na de opening  door wethouder Marianne de Bie op zaterdag 30 januari, wordt het publiek door presentatoren aan de hand genomen. De presentatoren lopen verschillende routes door het gebouw waar publiek zich bij aan kan sluiten om zo het hele programma te kunnen volgen.

Op zondag trekken jongeren met publiek de wijk in voor een theaterroute langs huiskamers en andere spannende ruimtes. De Alles-in-1 Route wordt gedurende de dag drie keer herhaald. De route wordt afgesloten met de voorstelling Nog 5 minuutjes van het echtpaar, gemaakt door de winnaars van de Gouden Thermometer 2015.

Stimuleringsprijs

Ook dit jaar wordt er aan het eind van het festival de stimuleringsprijs de Gouden Thermometer uitgereikt aan de maker(s) waarvan de jury, bestaande uit jongeren, denkt nog veel te gaan horen in de toekomst.

De prijs is een productiebudget van 500 euro om een nieuwe voorstelling te maken voor Festival 39Graden 2017. De prijs wordt mogelijk gemaakt voor Stichting Vrienden van het Chassé Theater.

Het theaterfestival vond in 2008 voor de eerste keer plaats. Dit jaar vindt het festival plaats op zaterdag 30 januari van 14.00 tot 01.00 uur en zondag 31 januari van 11.30 tot 18.30 uur.