Een nieuwe carnavalstraditie lijkt te zijn geboren tijdens de eerste editie van 'Alaaf & Kicking' in Amsterdam. Een kleine duizend feestvierders zette vrijdagavond de Melkweg volledig op zijn kop. 

Bredanaars Freek Havermans en Jeroen Balkenende organiseerden het evenement. Havermans: "Ik heb maar twee uur geslapen, maar de rest van de dag draai ik op adrenaline."

Carnaval in Amsterdam
Carnaval in Amsterdam

De mensen op straat keken een beetje vreemd op toen er opeens duizend verklede feestgangers door de straten liepen. "Themafeestjes heb je natuurlijk wel vaker in Amsterdam, maar ze moeten nog een beetje wennen aan het idee", aldus Havermans.

Dat bleek ook uit het aantal bezoekers uit de hoofdstad. Zeker driekwart van de mensen kwam uit Brabant. "Niet zo gek ook", vindt Havermans. "Dit was voor het eerst in ongeveer twintig jaar dat er weer carnaval gevierd werd hier."

Zenuwachtig

De avond verliep volledig volgens planning. "We waren stik zenuwachtig in de middag. Een ballonartiest heeft heel de tent aangekleed en alle voorbereidingen waren precies om acht uur klaar." Onder meer de Gebroeders Ko, Lamme Frans, Snollebollekes en Veul Gere zetten de zaal op zijn kop.

De absolute verrassingsact van de avond was een optreden van Andre van Duin. Het kostte Havermans de nodige moeite Van Duin over te halen. "In de zomer heb ik een filmpje opgenomen waarin ik mezelf voorstel in zowel Breda als Amsterdam met het plan voor het feest. Uiteindelijk ben ik voor de Melkweg op mijn knieën gegaan om te vragen of hij een liedje kwam zingen."

Gezellig

Havermans is trots op het carnavalsfeest. "Ook omdat het zo ontzettend gezellig was." Aan het eind van de avond kwamen de Amsterdamse beveiligers met verbazing langs de organisatie. "Ze hadden nog nooit zo iets gezien." 

Het feest voor volgend jaar staat al weer gepland. "10 februari 2017 willen we weer gaan knallen. Het is de bedoeling dat het een jaarlijks terugkerend evenement wordt, twee weken voor carnaval."