De jaarlijkse Cultuurnacht barst vrijdag 22 januari vanaf 19:00 uur weer los in en rondom het centrum van Breda. Door meer dan veertig kunst- en cultuurinstellingen worden tientallen activiteiten georganiseerd die muziek, dans, theater en visuele en beeldende kunst samen laten komen.

 

Opening Cultuurnacht met UNFOLD

Waar: Molenstraat 6
Hoe laat: Voorstellingen vanaf 19:00 uur

De Cultuurnacht wordt geopend in de Nieuwe Veste, door een project van studenten aan de kunstopleiding van hogeschool Avans. Hun installatie UNFOLD moet het publiek meenemen in een schouwspel van licht en geluid, waardoor de ruimte totaal zou transformeren. Volgens de studenten gaat het project over persoonlijke drive, ambitie, design, produceren, samenwerken en communiceren. Na de voorstelling met UNFOLD volgt nog een zogenaamde 'spannende tocht door de Tuin der Lusten'.

STEK

Waar: Veilingkade 9A
Hoe laat: Gedurende de hele avond

Het voormalig industrieterrein wordt omgetoverd tot een plein waar men kan loungen bij een kampvuur, maar waar ook de zintuigen geprikkeld worden door een breed aanbod aan hapjes, drankje en diverse acts. Zo zijn er doorlopend projecties en circusacts met bijvoorbeeld vuurspuwers en verhalenvertellers te zien. Op het plein krijgen twintig creatieve bedrijven de kans zichzelf te presenteren, waaronder de Bredase bierbrouwerij Frontaal die er een proeflokaal organiseert. Verder staan er onder meer vegetarische vuurstoofpot, soep, broodjes hotdog en pulled pork op het menu.

Tentoonstelling arpilleras in Mondiaal Centrum Breda

Waar: Roland Holststraat 71
Hoe laat: 19:00 tot 24:00 uur

Een groot deel van de avond staan de deuren van het Mondiaal Centrum open voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in kunst met een verhaal. De arpilleras die worden tentoongesteld, zijn jute wanddoeken met driedimensionale beeltenissen. "De werken geven het beeld weer van verboden scenes: martelingen, geheime gevangenissen, vervolgingen, honger, lege woonhuizen, verdwenen echtgenoten of verdwenen zonen", zoals het in een persbericht van het Mondiaal Centrum wordt beschreven.

De Stilte en Grote Kerk Breda

Waar: Kerkplein 2
Hoe laat: Voorstellingen vanaf 19:00 uur

In 2014 en 2015 waren ze er niet, maar dit jaar keert dansgroep De Stilte met de Cultuurnacht weer terug in de Grote Kerk. De voorstelling wordt een combinatie van dans, muziek en visuele kunst. Maximaal 350 personen per keer aanschouwen vijftien minuten lang een live uitvoering van de compositie 'Fantasy Colours'. Wie niet direct aan de beurt komt, hoeft zich overigens niet te vervelen. Onder het genot van glühwein, warme chocolademelk of koffie worden de wachtenden bijgestaan door de muzikale klanken van Save in Sound van Lars Deen.

Historische verzameling KMA

Waar: Kasteelplein 10
Wanneer: Gedurende de hele avond

Tijdens een rondleiding door het Kasteel van Breda, meestal afgesloten voor het publiek, worden gedurende een half uur geheime plekken herontdekt. Historische stadsverhalen worden weer opgerakeld in het oude stamslot van de Nassau's. De rondleiding is vooral bedoeld voor kinderen, maar wanneer er plek is, mogen volwassen ook met de gidsen mee.