Inwoners van Prinsenbeek verzetten zich tegen de komst van een veertig meter hoge zendmast in hun dorp.

Maandagavond werd tijdens een bijeenkomst de situatie besproken met onder andere de gemeente, telefoonprovider Vodafone en een antennebureau.

De mobiele bereikbaarheid in een aantal gebieden in Prinsenbeek is al jaren niet zo goed. De gemeente wil daarom de huidige mast van negentien meter vervangen door een veertig meter hoge mast. De hoek Moleneind/Brouwersbos is, volgens de gemeente, de enige locatie waar de mast geplaatst kan worden.

Geen optie

Volgens de gemeente is het geen optie om de veertig meter hoge zendmast te vervangen op de locatie van de negentien meter hoge zendmast. Dit omdat de afstand tot verschillende woningen dan te klein wordt en er een storing wordt verwacht met drie radioantennes van het in de buurt gelegen scoutinggebouw.

Bewoners zien echter geen brood in het plan van de gemeente. "Naast de bewoners, leven er ook bij mij veel vragen", vertelt raadslid Basile Lemaire van Kritisch voor Breda. Hij stuurde het college van B&W een brief met vragen naar aanleiding van de bijeenkomst.

Bijeenkomst

"De gemeente gaf bijvoorbeeld aan in de bijeenkomst van maandag dat er een tiental alternatieve locaties zijn onderzocht en bezocht. Maar waarom deze locaties niet geschikt zijn, werd niet aangegeven. Daarom ben ik benieuwd naar waarom de veertig meter hoge mast per se op de locatie Moleneind/Brouwersbos moet komen en niet elders geplaatst kan worden", schrijft Lemaire.

Bewoners kaartten bij de bijeenkomst een andere optie aan. Zo zien ze liever meerdere, kleinere antennes dan één hoge mast. "Ik ben benieuwd of de gemeente dit heeft onderzocht en wat de eventuele uitkomsten zijn van dit onderzoek", vertelt Lemaire. "Ook vraag ik me af waar uit blijkt dat de plaatsing van de hoge mast op de locatie van de mast van negentien meter, storingen oplevert."

Beleid

Het gemeentebeleid is om zo weinig mogelijk masten in Breda te plaatsen. Lemaire vraagt zich daarom ook af om welk beleid dit precies gaat en wanneer dit zo is vastgesteld. Tot slot wil het raadslid weten welke andere gemeenten in Nederland de plaatsing van een veertig meter hoge mast hebben toegestaan.