Bredanaar naar Lissabon voor Europees Kampioenschap Jiu-Jitsu

Het zijn spannende dagen voor Reinier de Ridder uit Breda. De 25-jarige vechtsporter, die de Braziliaanse vechtsport Jiu-Jitsu (BJJ) als hobby uitoefent, bereidt zich momenteel voor op het Europees Kampioenschap in Lissabon. Woensdag vertrekt hij.

"De bedoeling is dat je de tegenstander in een positie krijgt waardoor hij of zij gedwongen wordt om af te tikken. De kunst is om de juiste technieken te zoeken waardoor je zoveel mogelijk punten behaald", vertelt De Ridder.

De Ridder traint bij Renzo Gracie Holland aan de Slingerweg in Breda. Samen met Gilvanir Junior, die ook geselecteerd is, reist hij af naar de Portugese hoofdstad. Hun trainer, Kemail Verhoeven, reist niet mee vanwege een blessure. Met ruim 3.500 aanmeldingen is de wedstrijd het grootste Jiu-Jitsu-toernooi van Europa.

De Braziliaanse vechtsport vergt veel energie van de Bredanaar. Naast het feit dat hij met iemand anders een fysiopraktijk heeft, probeert De Ridder elke week veel te trainen. "Soms blijft er weinig vrije tijd over", vertelt hij lachend. "Maar voor het bezoeken van mijn familie of voor een leuk feestje probeer ik altijd ruimte te maken."

Voeding

Naast de strakke planning van De Ridder moet hij ook rekening houden met de juiste voeding. "Alcohol is uitgesloten, alleen water, koffie en thee zijn in aanloop naar het toernooi welkom", zegt coach Verhoeven.

"Daarnaast krijgen de sporters veel vloeibare voeding binnen wat vooral bestaat uit eiwitten en koolhydraten. Om het profiel goed te laten zijn, gaat vaak ook het eten van vlees eruit. Tot slot moeten er natuurlijk veel groentes binnenkomen", legt hij uit.

Yoga

Om zich ook op een andere manier voor te bereiden op het toernooi is De Ridder de laatste weken begonnen aan yoga. "Ik merk dat ik losser word en ik hoop uiteindelijk leniger te worden", zegt de sporter.

Later in het jaar vindt het grootste BJJ toernooi ter wereld plaats in Abu Dhabi. De Ridder heeft zich hier reeds voor geplaatst en gaat daar als de grote favoriet heen. "Maar eerst dit. Ik kijk er naar uit", aldus de Bredanaar.

Lees meer over:
Tip de redactie