SP Breda wil Tiny Houses voor daklozen

De SP in Breda wil van het college weten of het brood ziet in zogenoemde ‘tiny houses’ voor dak- en thuislozen. De fractie heeft het college deze suggestie gedaan in vragen aan de Bredase bestuurders.

Aanleiding voor de vragen is een uitzending van EenVandaag over de Tiny Houses (kleine huisjes). Dit zijn huisjes met een oppervlakte van hooguit vijftig vierkante meter. "Bovendien zijn dit type huisjes energiezuinig, kosten minder grondstoffen en zijn betaalbaar met maandelijkse lasten van maar enkele honderden euro’s", stelt de SP.

Volgens de SP speelt de opkomst van deze huisjes in op een behoefte in de maatschappij. "Eén op de drie mensen woont inmiddels alleen. In Nederland loopt Almere voorop voor wat betreft dit uit Amerika overgewaaide fenomeen. Daar wordt binnenkort gestart met een wijkje van zo’n 25 huisjes."

Daklozen

De SP vraagt zich af of Breda het voorbeeld van Almere wil volgen en of het college bereid is het gesprek aan te gaan met de producent van dergelijke huizen. Die huizen zijn bovendien uitermate geschikt voor daklozen. "In Amerika worden kleine huisjes met minimale voorzieningen voor enkele duizenden dollars per stuk neergezet op braakliggende terreinen. Hier kunnen dak- en thuislozen in verblijven die anders op straat zouden slapen."

Ook in Breda slapen mensen die niet wensen mee te werken met een hulpverleningstraject op straat, weet de SP. "Los van de gevaren voor hun eigen gezondheid brengt dit vaak ook overlast mee voor hun directe omgeving. Kleine huisjes kunnen ook hier een oplossing bieden."

Lees meer over:
Tip de redactie