Werk aan natuurgebied Lage Vuchtpolder Breda start na zomer

De werkzaamheden rondom de realisatie van 110 hectare natte graslanden in de Lage Vuchtpolder gaan na de zomer van 2016 van start. Dit laat wethouder Paul de Beer in een brief weten aan de raadscommissie Economie. De polder gaat gebruikt worden als weidevogelgebied.

Staatsbosbeheer, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Breda en waterschap Brabantse Delta zijn betrokken bij de plannen rondom het gebied. Laatstgenoemde heeft het projectplan voor betrokkenen ter inzage gelegd. Na de procedure wordt onder leiding van Staatsbosbeheer gestart met de werkzaamheden.

"Voor de gemeente Breda is de realisatie van deze parel een belangrijke stap", vertelt De Beer. "Vooral vanwege de realisatie van een prachtig natuurgebied binnen haar grenzen. Maar zeker vanwege de koppeling met project Waterakkers."

Redoute

Project Waterakkers is parallel gestart aan de ontwikkeling van de nieuwe Bredase wijk Waterdonken. Deze ‘watermachine’ zorgt ervoor dat de Lage Vuchtpolder wordt gevoed met schoon water. "En dat is een hele verbetering ten opzichte van het viezere water dat uit De Mark komt", schrijft De Beer.

De gemeente legt daarnaast een tweetal redoutes aan die verwijzen naar cultuurhistorische hotspots in het gebied. Door een combinatie te maken van een redoute met andere functies worden bewoners in de omgeving verleid en voorgelicht. De redoute bij de Parkhoeve wordt ingericht als vogelkijkpunt, vanwege de aanwezigheid van een groot aantal grutto’s.

Lees meer over:
Tip de redactie