VVD-raadslid Hanneke van Maanen overleden

Na een kort en hevig ziekbed is vrijdagavond VVD-raadslid Hanneke van Maanen (46) overleden. Van Maanen laat partner Berend en drie kinderen na.

Hanneke van Maanen werd tien jaar geleden getroffen door borstkanker. De Bredase onderging behandelingen en herstelde, tot anderhalf jaar geleden de kanker terugkeerde. Dit keer bleek de ziekte niet te bestrijden. Na intensieve behandeling ging het de afgelopen weken bergafwaarts.

De gemeenteraad van Breda heeft de voor deze week geplande commissievergaderingen uitgesteld. "Uit respect voor ons overleden raadslid Hanneke van Maanen gaan deze week de commissievergaderingen van de raad van Breda niet door", meldde Paul burgemeester Depla zondagmiddag via twitter.

Fractievoorzitter

Van Maanen was het langst zittend raadslid van de huidige gemeenteraad. Sinds 2002 was ze veertien jaar volksvertegenwoordigster voor de VVD. In haar tweede periode (2006-2010) was ze drie jaar fractievoorzitter en voerde ze oppositie tegen het college van PvdA, GroenLinks, Breda’97 en CDA.

Bij de VVD slaat het overlijden een krater in de partij, vertelt de huidige fractievoorzitter Thierry Aartsen. "Het is verschrikkelijk. We verliezen een prominent raadslid met drie jonge kinderen. Dat gaat door merg en been. Ook persoonlijk grijpt dat je aan."

Betrokkenheid

In de veertien jaar raad zette ze zich in voor portefeuilles die haar aan het hart gingen, memoreert Aartsen. "Ze heeft eigenlijk altijd economische en sociale zaken behandeld en toonde betrokkenheid bij mensen die naar een baan zochten."

Naast haar raadswerk, was ze onder meer verandermanager bij verschillende (semi)-overheden. De laatste periode was ze business conultant bij Bureau Drechtsteden, waar ze gezamenlijke ICT-projecten begeleidde.

Energiek

In de periode tussen het afscheid van Van der Velden en het aantreden van Depla leidde ze met verve de raadsvergaderingen. "Hanneke was altijd positief en energiek. Echt een powervrouw", aldus Aartsen.

Op haar ziekbed kreeg ze afgelopen zondagavond nog bezoek van burgemeester Paul Depla en diens voorganger Peter van der Velden, vergezeld door Aartsen.

Lees meer over:
Tip de redactie